Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ημερίδα για το εθελοντικό κίνημα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                              
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Ταχ. Δ/νση : 10ης Ιουνίου 28,Τ.Κ. 32005Δίστομο  30/05/2011
Τηλ. 2267022320 & 2267022633, FAX : 22670-22063
                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την πραγματοποίηση (Κυριακή 29 Μαϊου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου –Αράχωβας-Αντίκυρας) της  ημερίδας «Το Εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα-Μορφές Εθελοντισμού», δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του 12/ημερου εκδηλώσεων Μνήμης για την Σφαγή του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ καθηγητής αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», Γεώργιος Γκάρτζιος Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Δημήτρης Μπουργανός Ιατρός Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Άμφισσας Εκπρόσωπος των Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Πελεκάνος» και η κα. Ιωάννα Χαιροπούλου μέλος της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης Βοιωτίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γιάννης Πατσαντάρας και η κα. Μαρία Τρομπούκη Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς και Δ/ντρια Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Διστόμου. Η εισαγωγή οι προσφωνήσεις καθώς και ο συντονισμός της εκδήλωσης και της ελεύθερης συζήτησης ήταν υπό την ευθύνη του κ. Χαράλαμπου Ληξουριώτη Ιατρού Γενικής Ιατρικής και Δημοτικού Συμβούλου.
Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε
στην αναγκαιότητα δημιουργίας εθελοντικών ομάδων όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να τις επανδρώσουν «… η διαφορετικότητα (π.χ. ηλικιακή, φύλου κ.λ.π.) οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε νοήματος δεν γίνεται αντιληπτή ως αιτία αποκλεισμού. Μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορές μας Αν δεν μπορούμε, ως απλοί πολίτες, να αγωνιστούμε σε  οποιαδήποτε άλλη αρένα, ας γίνουμε τουλάχιστον ενεργοί πολίτες στον κοινωνικό μας χώρο ο καθένας». Δεν παρέλειψε βεβαίως να δώσει το στίγμα της φιλοσοφίας της νέας Δημοτικής Αρχής και του σχεδιασμού, όσον αφορά στις δράσεις πυροπροστασίας, πολιτικής προστασίας κ.λ.π. «…Η εθελοντική δράση εκφράζει για εμάς, ως Δήμος, μια ανώτερη ποιοτικά κοινωνική συγκρότηση επειδή είναι δράση που πραγματοποιείται εθελούσια χωρίς καταναγκασμό αλλά με την ελεύθερη θέληση των Πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο εθελοντής Πολίτης γίνεται σύμβολο μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης κοινωνίας της οποίας κεντρικός στόχος είναι το κοινό καλό, η ευημερία όλων μας. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη από το ξεχείλισμα δράσεων ενεργών συμπολιτών μας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας ως Δημοτική αρχή είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του προς όφελος της κοινωνίας μας». Κατά την αποφώνηση του στο τέλος της ημερίδας, παραθέτοντας το ποσοστό εθελοντισμού στην Ε.Ε. όπου ένας στους τρεις Ευρωπαίους συμμετέχει σε εθελοντικές ομάδες δράσεις είπε ότι: «… ένας στους τρεις στον Δήμο μας σημαίνει 3.500 πολίτες είναι έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες. Ερωτώ, είμαστε και πόσοι?. Η Πατρίδα μας και κατ’ επέκταση ο Δήμος μας με τα προβλήματα τα σημερινά στο σύνολό τους, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο δεν θέλουμε «μισθοφόρους», διότι στους μεγάλους πολέμους επιβίωσης, η νίκη επιτυγχάνεται από τους μαχητές που με την θέλησή τους πολέμησαν. Πολέμησαν γιατί αγαπούσαν την Πατρίδα, την οικογένεια, την Ελευθερία. Ήθελαν να επιβιώσουν και το μπόρεσαν. Νίκησαν κι επιβίωσαν. Το τρίπτυχο λοιπόν, Αγαπώ-Θέλω-Μπορώ είναι η κινητήριος δύναμη. Αγαπάμε το Δήμο μας –Θέλουμε να βοηθήσουμε- Μπορούμε, όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να βελτιωθούμε, ώστε ο Δήμος μας να είναι Σύγχρονος και αποτελεσματικός.»
Οι παραβρισκόμενοι κατά την αποχώρησή τους εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο των οργανώσεων «Γιατροί του κόσμου» και «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βοιωτίας» αλλά και την απογοήτευσή τους για την μη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε παρόμοιες δράσεις Εθελοντισμού.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: