Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δελτίο τύπου του Μιχάλη Γιαννάκη για ΧΥΤΑ Θήβας-Λιβαδειάς





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τα σχέδια της κυβέρνησης για την διαχείριση απορριμμάτων θα μετατρέψουν τη Βοιωτία σε «νέα» Κερατέα



«Την απόρριψη οποιουδήποτε σχεδίου μετατροπής  της Βοιωτίας σε χοάνη υποδοχής απορριμμάτων άλλων περιοχών» εξέφρασε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας  Μιχάλης Γιαννάκης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.



Ο Μιχάλης Γιαννάκης δήλωσε σχετικά πώς «η Βοιωτία έχει επιβαρυνθεί αρκετά από ανεξέλεγκτες δράσεις βιομηχανιών που λειτουργούσαν εις βάρος των τοπικών κοινωνιών. Εμείς επιλύσαμε τα δικά μας προβλήματα με δύο ΧΥΤΑ που στοίχησαν 20.000.000 €. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε κανένα σχέδιο που θα  μετατρέψει τη Βοιωτία σε φορέα υποδοχής σκουπιδιών γειτονικών περιοχών εξαιτίας της ανυπαρξίας σχεδίου άλλων τοπικών αυτοδιοικήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.



Όσοι απεργάζονται τέτοια σχέδια, πλανώνται πλάνην οικτράν



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ



ΠΡΟΣ : Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

              Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



Αθήνα, 19 Μαΐου 2011



ΘΕΜΑ: «Κλείσιμο των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μεταφορά απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών νομών»



Κύριοι Υπουργοί,



Ενόψει των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίχως τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών επιχειρείται  η μετάθεση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων από περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που δεν είχαν προνοήσει, σε ενεργούς ΧΥΤΑ γειτονικών νομών.



Ειδικότερα η Φωκίδα , η Λοκρίδα και το Καρπενήσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα μεταφέροντας τα σκουπίδια τους σε γειτονικές περιοχές που διαθέτουν οργανωμένους ΧΥΤΑ. Στη Λαμία και στη Χαλκίδα υπάρχουν ενεργοί ΧΥΤΑ, που ωστόσο έχουν «κορεστεί», αφήνοντας ανοιχτές  μόνο τις επιλογές των δύο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και Θήβας, που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση αποκλειστικά του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Βοιωτίας.



Η μαχητικότητα της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού όμως, έχει αποδείξει ότι μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια που επιχειρούν να μετατρέψουν το νομό Βοιωτίας σε χοάνη υποδοχής απορριμμάτων, όπως συνέβη το 1991 στα Οινόφυτα και το 2010 στη Θήβα με το σχέδιο κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.



Επειδή η Βοιωτία αποτελεί ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή από την βαριά βιομηχανία και το πρόβλημα του Ασωπού



Επειδή  ήδη αναπτύσσεται προβληματισμός για την χωρητικότητα των ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και Θήβας και τις δυνατότητες υποδοχής απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια



Επειδή ενδεχόμενη μεταφορά σκουπιδιών από όμορους νομούς θα εξαντλήσει άμεσα την δυναμικότητα των λειτουργούντων ΧΥΤΑ του νομού Βοιωτίας



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την διαχείριση των απορριμμάτων των όμορων νομών του νομού Βοιωτίας;

-Προτίθεται η κυβέρνηση να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων στο νομό Βοιωτίας, ώστε να εφυσυχαστούν οι τοπικές κοινωνίες; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη πρόσθετη επιβάρυνση της Βοιωτίας θα διαταράξει την κοινωνική ειρήνη και θα μετατρέψει την Βοιωτία σε «νέα Κερατέα»;



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άντε ρε πολιτικάντη Γιαννάκη! Μόλις είδες ανακοίνωση με Πράσινο Ήλιο σε blog, έτρεξες να βγάλεις ανακοίνωση, για να φανεί και το σήμα της ΝΔ(ούλας) στο πλάνο. Αυτά σας μάθαινε ο Ρουσόπουλος και πέσατε στα τάρταρα. Λες και δε ξέρεις, ότι έχουν γνώση οι φύλακες.