Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τέρμα οι αποστρατείες στο Στράτευμα

 

Αλλαγές στην εξέλιξη των στρατιωτικών προβλέπει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Τέρμα στις υποχρεωτικές αποστρατείες στρατιωτικών ουσιαστικά πριν από τα 58 προβλέπει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που στάλθηκε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία και αν υιοθετηθεί με νόμο φέρνει τα πάνω - κάτω στην εξέλιξη και τη σταδιοδρομία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καταργεί τις ετήσιες κρίσεις για... καρατομήσεις. Αυτό που θα γίνεται ουσιαστικά κάθε 1 ή 2 έτη θα είναι μόνο κρίσεις για προαγωγές.
 Η βασική από τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις καταργεί τη διάκριση περσινού νόμου που εξαιρούσε παλιούς αξιωματικούς από την υποχρεωτική 35ετία και προβλέπει για όλους πλέον τους στρατιωτικούς ότι μέχρι 53 ετών θα έχουν κανονική εξέλιξη, θα φθάνουν μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη (και ομοιόβαθμου για τους άλλους Κλάδους) και στην συνέχεια θα έχουν τις εξής επιλογές:
- Ή θα φεύγουν, αν θέλουν, με 35ετία (συν 5 πλασματικά που ήδη προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου του 2010),
- Ή θα μένουν για μια τουλάχιστον 5ετία, δηλαδή μέχρι 58 ετών το λιγότερο.
Οι τελευταίοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες - κατευθύνσεις:

Στην πρώτη ανήκουν οι κατάλληλοι αλλά και επιδιώκοντες πρόσθετη εξέλιξη της καριέρας τους. Αυτοί θα έχουν μάξιμουμ παραμονή 4 χρόνια στον βαθμό του ταξιάρχου, 4 του υποστρατήγου και 3 του αντιστρατήγου (και υποψήφιοι για αρχηγοί).

Στη δεύτερη ανήκουν όσοι θέλουν απλή παραμονή, οπότε θα μένουν άλλα 4 χρόνια ως συνταγματάρχες και ένα ως ταξίαρχοι και θα αποστρατεύονται ως υποστράτηγοι.
Για όσους οι μεταβατικές διατάξεις του περσινού νόμου προβλέπουν δυνατότητα αποχώρησης με τη συμπλήρωση 25ετίας δεν επηρεάζονται.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι το σχέδιο διαμορφώθηκε με βάση εντολή της πολιτικής ηγεσίας για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο που θα επιφέρουν «απόλυτη αξιοπρέπεια» στην εξέλιξη των στρατιωτικών και εργασιακή ειρήνη.



Ποινές για την εφεδρεία στο Δημόσιο


Εξάλλου, όσοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν υπαχθούν στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή περικοπής των συντάξεων. Η περικοπή αυτή προβλέπεται σε χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και θα επιβάλλεται ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο εξαιρέθηκε κάποιος υπάλληλος, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό το βάρος ελέγχου των διαπιστωτικών πράξεων υπαγωγής στην εφεδρεία που εκδίδουν οι φορείς και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι οι εντασσόμενοι στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία πρέπει να λαμβάνουν για δύο χρόνια το 60% των βασικών αποδοχών τους, θα προβλεφθεί για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν στις υπηρεσίες τους παρά τις προβλέψεις του νόμου η παρακράτηση των όποιων ποσών χορηγήθηκαν επιπλέον του ποσοστού αυτού. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παρακράτηση θα γίνεται σε δόσεις από τη σύνταξη και το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 του συνόλου της σύνταξης. Αντίστοιχη ποινή έχει προβλεφθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: