Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Goldman Sachs προς δανειστές: "Σας συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα"!

  ImageΑκριβώς δέκα χρόνια μετά την λαθροχειρία που "έσπρωξε" την Ελλάδα των Σημίτη-Παπαδήμου, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις - και αυτό βέβαια πληρώνουμε σήμερα - στην ευρωζώνη, η Goldman Sachs επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος και με έκθεσή της που έχει τίτλο «Επικαιροποίηση για την Ελλάδα εν μέσω προβλημάτων του PSI», η οποία εστάλη στους πελάτες της την περασμένη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, συστήνει στους πελάτες της να απορρίψουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στο PSI (εθελοντικό πρόγραμμα "κουρέματος" και ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων), αφού "περισσότερα θα χάσουν και λιγότερα θα κερδίσουν"!  

Ο αναλυτής της Goldman Sachs στην έκθεση που έφερε σήμερα στην δημοσιότητα η "Κυριακάτικη Δημοκρατία", υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην επιμονή σε 50% μείωση στην ονομαστική αξία (των ομολόγων) για τους κατόχους ομολόγων». 

«Σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης τους», υποστηρίζει η τράπεζα, «αυτό οδηγεί σε ...
απώλειες περισσότερο από 70%-75% για ένα μέσο ομόλογο».

Οδηγώντας μεθοδικά τους επενδυτές στην απόρριψη του PSI, η Goldman Sachs τούς λέει ότι «η ανταμοιβή για το ρίσκο του να συμμετέχει στη συμφωνία δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές».

Στη συνέχεια προτρέπει τους κατόχους των περίφημων CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) να προτιμήσουν να μη δεχτούν το «κούρεμα» και να πληρωθούν από τα CDS, που θα ενεργοποιηθούν βέβαια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού θα είναι πολύ συμφερότερο γι'αυτούς να χρεοκοπήσει η Ελλάδα (να υπάρξει "πιστωτικό γεγονός") παρά να την βοηθήσουν συμμετέχοντας στο PSI!

«Το κίνητρο για συμμετοχή είναι ακόμα μικρότερο για τους επενδυτές που έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο με συμβόλαια CDS» γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ιδού, λοιπόν, η δεύτερη λύση που προτείνει η τράπεζα: «Το λιγότερο φιλικό προς τις αγορές σενάριο περιλαμβάνει μη εθελοντικές επιλογές». 
Επιλογές, δηλαδή, που με άλλα λόγια θα αναγκάσουν τους ομολογιούχους να δεχτούν το «κούρεμα» και θα οδηγήσουν τη χώρα μας πιθανότητα στη χρεοκοπία.
Δύο ακόμα σημεία της έκθεσης, πάντως, θα πρέπει να αξιολογηθούν δεόντως: Το πρώτο είναι η επισήμανση ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πάρει η Ελλάδα μία από τις επόμενες δόσεις και το δεύτερο η πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2012 θα 
είναι 4,1% και όχι 2,8%, που εκτιμά η κυβέρνηση!



Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Marc Roche, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε την Ελλάδα πάνω κάτω ως πειραματόζωο όσον αφορά την προώθηση του διαβόητου swap, το οποίο στη συνέχεια πούλησε και σε άλλους πελάτες, από περιφερειακές τράπεζες σε Ισπανία και Γερμανία έως και πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας.
 Ο Roche είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα – Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο». Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό είναι η υπόθεση της συγκάλυψης του ελληνικού χρέους μέσω του αμαρτωλού ομολόγου των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου το 2001.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι και πάλι το πειραματόζωο όσων παίζουν με τις ισοτιμίες των νομισμάτων, τα CDS και τα άλλα «παιχνίδια» που προσφέρει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: