Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Χρειάζεται «τσαμπουκάς» κύριε Παπαδήμο

Του Γιώργου Δ. Ανδρέου

Εξατμίσθηκε ήδη  ο ενθουσιασμός και ελπίδα που δημιούργησε στον κόσμο η, υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, Κυβέρνηση «Εθνικής Συνεργασίας ή  Συνεννόησης ή Ειδικού Σκοπού ή Περιορισμένης Διάρκειας  »,  όπως την ονομάζουν, ο καθένας διαφορετικά και για τους δικούς του λόγους, οι συμμετέχοντες σε αυτή πολιτικοί. Η Κυβέρνηση αυτή ολισθαίνει ολοταχώς σε Κυβέρνηση Περιορισμένης Ευθύνης, με ευθύνη των κομμάτων, αλλά και των πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν , που πολιτεύονται, όχι πλέον μόνο για το κομματικό τους όφελος, αλλά ο καθένας για προσωπικό του πολιτικό συμφέρον , που είναι η πολιτική επιβίωση, στην καταιγίδα που έρχεται και θα σαρώσει τους - τηλεοπτικά - επώνυμους αυτής της χώρας. Το κακό είναι ότι μαζί με τους αποδεδειγμένα ανίκανους και πολιτικά ιδιοτελείς πολιτικούς που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση αυτή, θα σαρωθεί η χώρα ολόκληρη στην διεθνή δίνη που γίνεται τσουνάμι, που το βλέπουμε να έρχεται, ανίκανοι να αντιδράσουμε.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν φταίνε μόνο αυτοί που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση αυτή για να μην χρεωθούν την καταστροφή. Φταίει και ο
ευγενής και μετριοπαθής, όπως τουλάχιστον φαίνεται εκ πρώτης όψεως, κ. Λουκάς Παπαδήμος που όφειλε, βλέποντας τις διαδικασίες, τους συμβιβασμούς και τα πρόσωπα που επελέγησαν, να αντιληφθεί –τότε έγκαιρα - σε τι «λούκι» τον βάζουν. Όφειλε, ως το  μοναδικό τότε πρόσωπο που είχε αναγορευθεί – μακράν άλλου – ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Συνεργασίας, να επιβάλλει τους δικούς του όρους  για τα πρόσωπα, τις διαδικασίες και τους στόχους της Κυβέρνησης και όχι να δεχθεί τους όρους, τα πρόσωπα και τα χρονοδιαγράμματα που του έβαλαν οι αποδεδειγμένα διεθνώς αναξιόπιστοι εταίροι της Κυβέρνησής του. Δεν το έκανε και τώρα αντιμετωπίζει τον ορατό και άμεσο κίνδυνο να σκάσει η βόμβα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας και της δραχμής στα χέρια του. Και να αναλωθεί οριστικά και το δικό του πολιτικό  κύρος που κάθε μέρα συρρικνώνεται.
Άλλοι Σας προτείνουν, κ. Πρωθυπουργέ,  να κάνετε ανασχηματισμό, άλλοι να μικρύνετε αριθμητικά την Κυβέρνηση, κατά το Ιταλικό πρότυπο και άλλοι να επιμηκύνετε  το βίο της. Για τις προτάσεις αυτές, άλλοι λένε ναι και άλλοι όχι, ανάλογα με το κομματικό του συμφέρον ο καθένας.     Σκεφθείτε μόνο τις διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν και πόσο θα διαρκέσουν για να γίνουν  αυτά. Έχετε ήδη την πικρή  εμπειρία από την συγκρότηση της Κυβέρνησης. Ο χρόνος όμως  περνάει ανεπιστρεπτί σε βάρος της χώρας. Δεν υπάρχει χρόνος για  ημίμετρα και πολιτικάντικους συμβιβασμούς. Δεν έχετε λόγο να μπείτε εσείς στην διαδικασία αυτή.
Ήρθε νομίζω  η ώρα, κ. Παπαδήμο, των μεγάλων και τολμηρών  αποφάσεων. Ηρθε η ώρα να δείξετε την πυγμή και τον «τσαμπουκά» που δεν δείξατε  κατά την συγκρότηση της Κυβέρνησης. Η λύση και η μοναδική, κατά την άποψή μου,  ελπίδα και για Σας – για την υστεροφημία και το κύρος Σας – αλλά και κυρίως για τη χώρα και το μέλλον της, που προοιωνίζεται ζοφερό, είναι μία και μόνη. Με αίσθημα ευθύνης, με το χέρι στην καρδιά και με βάση την  επιστημονική  Σας γνώση και την γνώση των διεθνών δεδομένων, γράψτε σε μια σελίδα τις συγκεκριμένες προτάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την σωτηρία της χώρας, με συγκεκριμένους χρόνους και κόστη. Δώστε τη σελίδα αυτή  στα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνησή Σας, με προθεσμία 2 ημερών να απαντήσουν αν θα τα στηρίξουν (αγνοήστε το ετερόκλητο  Υπουργικό Σας Συμβούλιο γιατί  είναι ανώφελο). Την ίδια ώρα δημοσιοποιήστε τις προτάσεις Σας στον κόσμο. Θέστε ως απ’ αρχής  δεδομένο  στους Κυβερνητικούς εταίρους και τον κόσμο ότι, αν δεν δεχθούν να στηρίξουν τις προτάσεις Σας,  θέτετε στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτησή Σας . Ας  αναλάβει τότε ο καθένας τις ευθύνες του.
Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει χρόνος για ευγένειες και κουβέντες. Βάλτε το μαχαίρι στο κόκαλο, γιατί με συζητήσεις και συμβιβασμούς, με αυτούς που έχουν ως μέτρο την λαγνεία της εξουσίας, δεν υπάρχει τέλος και γιατρειά.
Δεν είμαι αυτός που θα  κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν.  Μπορώ όμως να σας πω μια σκέψη. Ανάμεσα στις προτάσεις Σας για μέτρα και αποφάσεις, βάλτε και μια πρόταση, που θα αποτελέσει κριτήριο και την λυδία λίθο και των δικών Σας καλών  προθέσεων αλλά  κυρίως των προθέσεων των κομμάτων και των πολιτικών γενικά. Μια πρόταση που σίγουρα θα ικανοποιήσει τον κόσμο, που αναζητά δικαιοσύνη.   
Διατυπώστε πρόταση τροποποίησης του φορολογικού νόμου, που θα συνδυάζει  το πόθεν έσχες με την φορολογία εισοδήματος.  με την έννοια  της αύξησης (διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού)  των τεκμηρίων διαβίωσης για τον υπολογισμό του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος σήμερα   στα πρόσωπα που άσκησαν στα τελευταία 15 χρόνια δημόσια εξουσία και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα  την απόκτηση των  περιουσιακών στοιχείων, που παράγουν τεκμήρια διαβίωσης.  Η πρόταση αυτή να είστε σίγουρος  θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, που θεωρεί στην συντριπτική της πλειοψηφία ότι , ειδικά στην φορολογία και στα βάρη αντιμετώπισης της κρίσης , δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ισότητα και αναλογικότητα και ότι δεν τιμωρούνται οι παρανόμως πλουτήσαντες και οι προκλητικοί φοροφυγάδες. Μια τέτοια πρόταση,  θα αποτελέσει μέτρο κρίσης εντιμότητας και ευθύνης  για  όλα τα κόμματα, θα αγγίξει εξαιρετικά  θετικά το λαϊκό αίσθημα  και  θα είναι και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής που διαρρηγνύεται κάθε μέρα   επικίνδυνα. Τολμήστε κ. Πρωθυπουργέ πριν είναι αργά.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα το Πρώτο Θέμα στο φύλλο του Σαββάτου 24/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: