Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων της 13ης Δεκεμβρίου του 1943, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Γιάννης Πατσαντάρας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διστόμου κ. Μπούρα και την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου κα. Κίνια. Την παραμονή της επετείου, Δευτέρα απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών παρουσία Δημάρχων και Αντιπροσώπων των Μαρτυρικών δημοτικών διαμερισμάτων των «Καλλικράτειων» Δήμων.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης -μεταξύ άλλων θεμάτων ημερησίας διατάξεως- ήταν υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, και η εξέλιξη αυτών μετά τα τεκταινόμενα της Δίκης του Σεπτεμβρίου στην Χάγη, κι εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Ζητήθηκε από τον προεδρεύοντα Δήμαρχο του Δικτύου κ. Γεράνη να γίνει η ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Πατσαντάρα ο οποίος
παραβρέθηκε στην Χάγη ως εκπρόσωπος των Διστομιτών Δημοτών συγγενών των θυμάτων. Ο κ. Πατσαντάρας εξήρε την παρουσία και την άριστη νομικά τεκμηριωμένη θέση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Δικαστήριο της Χάγης, εκτιμώντας ότι γεννά την αισιοδοξία για μιαν άλλη «οπτική» προσέγγιση και «ανάγνωση» του θέματος των διεκδικήσεων μας, από πλευράς της δικαστικής έδρας. Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου (να θυμίσουμε ότι αφορά την διένεξη Γερμανίας-Ιταλίας) ο κ. Πατσαντάρας είπε ότι: «… ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική με προοπτική την επιθυμητή κι ευτυχή κατάληξη του μακροχρόνιου αιτήματος των επανορθώσεων. Σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητική για την δική μας πλευρά, πάλι αφήνει περιθώριο για την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευρύ πεδίο προοπτικών που θα οδηγήσουν στην θετική έκβαση του θέματος, ακόμα και μέσα από την ακύρωση όρων, ή καταρρίπτοντας πλεονεκτήματα της Γερμανίας όπως π.χ. η ετεροδικία…». Τελειώνοντας την ενημέρωση, επεσήμανε ότι: «…το θέμα των διεκδικήσεων πρέπει πάντα να κρατείται ψηλά και στην επικαιρότητα, τακτική που ήδη ως Δήμος έχουμε υιοθετήσει...».

Στην συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων του Δικτύου, κατέθεσε την πρόταση για την πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου του Δικτύου συγχρόνως με την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στο Δίστομο την παραμονή της επετείου της 10ης Ιουνίου του 2012 , όπου θα γίνει και η τροποποίηση του καταστατικού λόγω του νέου «Καλλικράτειου» θεσμού. Πρόταση που έγινε σύσσωμα αποδεκτή από τα μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελληνικής Επικράτειας.
Το θέμα της ανάδειξης των ολοκαυτωμάτων συμπεριελήφθη στις ομιλίες όλων των εισηγητών καθώς και της υποχρέωσης του Δικτύου να κρατά άσβεστη την φλόγα της μνήμης. Ο πρώην Δήμαρχος Διστόμου κ. Πανουργιάς πρότεινε για την καλλίτερη ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων να οριστεί μία κοινή μέρα εορτασμού, πλην εκείνου που θα γίνεται στα κατά τόπους χωριά τις ημερομηνίες που συνέβη το αποτρόπαιο γεγονός. Ακόμα τα Μέλη του Δ.Σ., αποφάσισαν ότι το Δίκτυο πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τους ιθύνοντες της Ελληνικής Πολιτείας για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Η πρόταση του Βουλευτή Αχαϊας κ. Παπαδόπουλου ήταν να ζητηθεί από το Δίκτυο το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
    ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ


       ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ είπε...

ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΤΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Α.Α ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΣΑΣ.
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.