Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα πόθεν έσχες παραμένουν αίσχος

thumb
Στο... σεντούκι φαίνεται ότι έκρυψαν 11 εθνοπατέρες τις οικονομίες τους, αφού, σύμφωνα με τα πόθεν έσχες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εν λόγω βουλευτές παρουσιάζουν μείωση των καταθέσεών τους από 100.000 έως και 400.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο δικαιολογητικό. Και αφού η αρμόδια επιτροπή δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη από τα δηλωθέντα στοιχεία, τον λόγο πήραν οι ορκωτοί λογιστές.
Τώρα εάν από την έρευνά τους θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, ο χρόνος θα το δείξει, δεδομένου ότι τα ονόματά τους κρατούνται απόρρητα.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και πολιτών Ευάγγελος Αργύρης, προέκυψαν τα εξής... φαντασμαγορικά:
Από τον έλεγχο που έγινε στα πόθεν έσχες των βουλευτών προέκυψε ότι δεκαπέντε βουλευτές όλων των κομμάτων ως διά μαγείας εμφανίζονταν να έχουν στις καταθέσεις τους ποσά μικρότερα από αυτά που είχαν δηλώσει την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη διαφορά.
Ύστερα από έρευνα
διευκρινίστηκε ότι οι τέσσερις από αυτούς είχαν κάνει νόμιμες αγορές. Δηλαδή ο ένας είχε αγοράσει οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, ο τρίτος αγροτεμάχιο και ο τέταρτος μονοκατοικία. Οι υπόλοιποι 11 όμως δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν πού πήγαν τα χρήματά τους και εάν βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, εάν τα έφαγαν στο καζίνο ή με τρελά κορίτσια στις διακοπές τους.
Πλάκα κάνουν;
Το περίεργο πάντως είναι ότι ο πρόεδρος της επιτροπής είπε πως, από τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν, προ-
κύπτει ότι κανένας βουλευτής δεν έχει λογαριασμό στην Ελβετία, ενώ δεν εμφανίζονται μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Αυτό είναι περίεργο διότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Νταλάρα είχε δηλώσει μόνη της πριν από καιρό – και... υπάρχει στο πόθεν έσχες της – ότι έχει λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο Ευάγγελος Αργύρης δήλωσε μάλιστα ότι «εάν βρεθεί έστω και ένας βουλευτής να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία, θα είναι παράνομος γιατί κανείς δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις εκεί»!!!
Τα... συνήθη
Κατά τα λοιπά ο Γ. Καρατζαφέρης παραμένει ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός, με αύξηση των καταθέσεών του μάλιστα, αφού, όπως είπε, πούλησε στην Κύπρο την εκπομπή του αντί 150.000 ευρώ, ακολουθούμενος από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα εμφανίζεται ως η πιο φτωχή, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σημαντικά μειωμένα εμφανίζονται τα εισοδήματα του Θεόδωρου Πάγκαλου: από 640.000 ευρώ που είχε δηλώσει το 2009, το 2010 το εισόδημά του έφτασε σε 156.915 ευρώ.
Επανέλεγχος
Όσο για τον... συνήθη ύποπτο Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, η δήλωσή του κρίθηκε ανειλικρινής μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι παραβάσεις συνδέονται με το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου, το οποίο δεν φαίνεται να έχει δηλωθεί, καθώς και με περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα.
Μεγάλο μπέρδεμα πάντως δημιουργήθηκε με το πόθεν έσχες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει αγοράσει διαμέρισμα 98 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία έναντι 17.642 ευρώ. Επειδή οι μέρες είναι πονηρές λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑ-ΣΟΚ, το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό είχε διατεθεί για επισκευές υπάρχοντος ακινήτου.
Πολλά ερωτήματα υπάρχουν και για την αγορά που φέρεται να έχει κάνει ο Αλ. Κοντός στη Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου αγόρασε ένα αγροτεμάχιο 1.045 τ.μ. αντί 313,5 ευρώ!
Κατά τα λοιπά, ενημερωθήκαμε πάλι...

Ο Νότιος, οι Βόρειοι και η μούγγα (της Συγγρού) για Παπαγεωργόπουλο...
Από ύφαλο σε ύφαλο πέφτει ο Σαμαράς, καθώς η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αποτελεί πηγή προβλημάτων για τον «Καλαματιανό» πρόεδρο της Ν.Δ. Το νέο φασούλι έχει το όνομα του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος, μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, καλείται να δικαιολογήσει το ένα εκατομμύριο ευρώ που είχε στην τράπεζα σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του.
Έτσι ο Παπαγεωργόπουλος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος μαζί με στενούς συνεργάτες του, καθώς η υπό έρευνα υπόθεση έχει καταγγελθεί ως σκάνδαλο υπεξαίρεσης από τον δήμο ποσού 51,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δημάρχου και ακόμη τριών προσώπων εντοπίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η Ν.Δ., από την πλευρά της, παραμένει επιφυλακτική μέχρι να δει πού πάει το πράγμα και κρατά «αποστάσεις ασφαλείας» για να μη σκάσει στο κεφάλι της η υπόθεση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά η υπόθεση Παπαγεωργόπουλου φαίνεται να κάνει διπλή ζημιά:
Πρώτον, έρχεται πάνω στην πρωτοβουλία του Σαμαρά να ξεκαθαρίσει ότι βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους με το κόμμα του βουλευτές στις επόμενες εκλογές θα είναι η προηγούμενη παραίτηση από κάθε απαίτηση καταβολής αναδρομικών επί της βουλευτικής αποζημίωσης προηγούμενων ετών. Η «σεμνότης» και το «καθαρό κούτελο» τίθενται εν κινδύνω αν η διαδικασία κατά Παπαγεωργόπουλου και συνεργατών πάει στραβά.
Δεύτερον, η υπόθεση αυτή είναι η... δεύτερη στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από την καταδίκη τού τέως νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη τον περασμένο Απρίλιο για μείωση προστίμων σε πρατηριούχο καυσίμων.
Και οι δύο αυτές υποθέσεις, εκτός του ότι τραυματίζουν το πρεστίζ της Ν.Δ. υπενθυμίζοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα της, προέρχονται από τη... Θεσσαλονίκη. Ε, αν προσθέσει κάποιος και ότι η «συμπρωτεύουσα» είναι η πόλη του... Καραμανλή και των μουτζαχεντίν του, ο Νότιος Σαμαράς μάλλον πρέπει να προσέξει πολύ τον Βορρά του αν εξακολουθεί να κυνηγάει την... αυτοδυναμία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: