Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αριστοτεχνική απάτη τριών φοιτητών στη Θεσσαλονίκη σε βάρος τράπεζας

Πάνω από 300.000 ευρώ αποκόμισαν, μέσα σε μία εβδομάδα, τρεις 21χρονοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, εισβάλλοντας στο λογισμικό γνωστής τράπεζας, με...προηγμένη μέθοδο και αλλάζοντας την ισοτιμία νομισμάτων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία που έκανε πρόσφατα η Διεύθυνση Ασφάλειας της τράπεζας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών, που είχε ως επακόλουθο την οικονομική βλάβη της περιουσίας της.
Από την έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους και την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν οι δύο από τους 21χρονους στη Θεσσαλονίκη, ελληνικής υπηκοότητας, ένας από τους οποίους είναι φοιτητής ιατρικής και ο άλλος οδοντοτεχνικής, ενώ ο τρίτος, που είναι Βρετανός δεν βρέθηκε και αναζητείται.
Οι τρεις φοιτητές είχαν πετύχει με πρωτότυπη μέθοδο να
διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογισμικό της τράπεζας και άλλαζαν την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λίρας Αγγλίας, κάνοντας να φαίνεται ότι είχαν την ίδια τιμή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα ποσό σε ευρώ που είχαν, το μετέτρεπαν σε λίρες Αγγλίας και αμέσως μετά το μετέτρεπαν και πάλι σε ευρώ, με την κανονική όμως τιμή, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά.
Με τον τρόπο αυτό έκαναν με το ίδιο αρχικό ποσό, μέσα σε μια εβδομάδα, εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και αποκόμισαν συνολικά 309.102,38 ευρώ.
Τα χρήματα τα κατέθεταν σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες.
Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων. Για τον λόγο αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελέα στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Δύο φάκελοι, που περιείχαν έγγραφα τραπεζών με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας.
Το χρηματικό ποσό των 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό την ηλεκτρονική απάτη σε βάρος Τραπεζικού Ιδρύματος, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: