Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αρχαία Ελληνικά. Ενώ έμείς τα έχουμε ξεχάσει, κάποιοι ξένοι προσπαθούν να τα διαδώσουν.

Ισπανός στην καταγωγή και εδώ και πολλά χρόνια κάτοικος Αγγλίας, ο Joan Coderch-i-Sancho, έχει φτιάξει ένα απίθανο site όπου γράφει τα τελευταία νέα σε αρχαία Ελληνικά.

Έχει πτυχίο κλασσικής φιλοσοφίας, Masters στα Ελληνικά και διδακτορικό στην κλασσική φιλοσοφία.
Πρώην καθηγητής στην Οξφόρδη σαν λέκτορας Ελληνικών και λατινικών και τώρα καθηγητής στο University of St. Andrews όπου και εκεί διδάσκει Ελληνικά και λατινικά.

Σας παραθέτω λίγες απο τις τελευταίες ειδήσεις που έχει αναρτήσει.


 Κάποια λάθη συγχωρούνται και όπως λέει και ο ίδιος, δέχεται διορθώσεις στο site του Acropolis World News. Επίσης λέξες και ονόματα που δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα τις δανείζεται απο τα νέα Ελληνικά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΛΕΛΗΝΑ,ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ..;;;

Γιάννης Αν. ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Αγαπητέ Τσοπάνο,
Μετά από αυτή την ανάρτηση που "ψάρεψες" σερφάροντας στο διαδίκτυο, πολλοί στην Ελλάδα θα έπρεπε να ντρέπονται (για να μην πω όλοι μας!). Για παράδειγμα Καθηγητές Φιλοσοφικών Σχολών που είναι εναντίον της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο, Υπουργοί Παιδείας, Πρόεδροι Παιδαγωγικών Ινστιτούτων, Φιλόλογοι που δε γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά κλπ, κλπ.
Παρακινημένος από τις αρχαιοελληνικές ειδήσεις και ζητώντας προκαταβολικά και ειλικρινά την επιείκειά σας θα προσπαθήσω (κάπως πρόχειρα και με έλλειψη λεξικών) να μιμηθώ τον Ισπανό Φιλλέληνα -μα τι λέω;- τον Ισπανό ΕΛΛΗΝΑ καθηγητή, σε μια σύντομη είδηση αρχαιοελληνικού περιεχομένου από τη σημερινή Αράχωβα, που κι αυτή μάλλον θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε!

ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΚΩΡΥΚΕΙΩ ΑΝΤΡΩ

Ανήρ καλός καγαθός εξ Αραχώβης, τούνομα Νικόλαος και ψευδώνυμον φέρων ΚΑΡΆΜ (και δι' αναγραμματισμού ΜΆΚΑΡ) ανήγγειλεν εις τον του ΔΙΑΛΑΛΗΤΟΥ (=ΝΤΕΛΑΛΗ) ιστόχωρον, οικτράν και αλγεινήν επικρατούσαν εικόνα εν τω παρόντι, ευκλεούς τε και ενδόξου οίκου Πανός τε και των Μουσών εν Παρνασσίω Όρει καλουμένου αρχαιόθεν Άντρου Κωρυκείου.
Οι του πολιτισμού επιμεληταί αεί καθεύδουσιν μακαρίως,άρχοντες επιχώριοι νυν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΟΎΣΙΝ, πολίται περιπαρνάσσιοι καταφανώς αδιαφορούσιν και επιτήδειοι επισκέπται ευκαίρως λεηλατούσι.
Ώ τάλας Δευκαλίων, σώτερ και γενάρχα του γένους των Ελλήνων, πως πάντα ταύθ' οράς οικών αιέν εν Παρνασσώ, ομού μετά της Πύρρας και των τέκνων ημών, αυτών τούτων γεννηθέντων εκ των λίθων του Παρνησσού;
Τι ουν δει γενέσθαι;
Αφυπνισθήναι χρή και πράξαι τα χρέοντα και φυλλάττειν οιωνεί τε και αενάως τας Θερμοπύλας ημών τε και υμών, δηλονότι Ιστορίαν και Γλώτταν Ελληνικήν.
Οι γαρ καιροί ου μενετοί.
Έρρωσθε!

Ό γέγραφα, δημοσιευθήτω και αναρτηθήτω εν τω του ΠΟΙΜΕΝΟΣ (=ΤΣΟΠΑΝΟΥ) Ιστοχώρω.

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Αγαπητέ Γιάννη Λουκά και Ανώνυμε συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα ήταν δε μεγάλη μου χαρά γιάννη αν μετέφραζες και μία δική μου ανάρτηση.
Και μια διόρθωση, την είδηση δεν την βρήκα έτοιμη στο διαδύκτιο, ούτε τυχαία. Εδώ και λίγα χρόνια έχω την τιμη να γνωρίζω προσωπικα τον Joan και απο τότε πάντα διαβάζω την σελίδα του. Ετσι θεώρησα καλό να το κάνω γνωστό και σε έσας.

Ανώνυμος είπε...

...ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ:
1. ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.
2. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ.
3. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ,ΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ.
4. Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, Η ΑΡΜΟΝΙΑ, ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
5. ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ.
7. ΤΕΛΟΣ, ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ "ΦΙΛΛΕΛΗΝΕΣ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ" ΛΙΓΟ "ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ" ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑ ΚΑΛΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ.

Οι καλόγεροι
του Κωστή Παλαμά

Είμαστ’ οι άνεργοι και οι άχαροι,
και της ζωής είμαστ’ εμείς οι καταλαλητάδες,
για να πατάμε και να σβήνουμε είμαστε
τα ωραία και τ’ αληθινά, τ’ άνθια και τις λαμπάδες.Τον ήλιο και τα ηλιόχαρα οχτρευόμαστε,
και τις αγάπες της καρδιάς και του παιδιού τα γέλια,
με νεκροσάβανο σκεπάζουμε
το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά Βαγγέλια.
Είμαστ’ ο κούφιος ήχος ο παράταιρος
στων κεραυνών το ταίριασμα και στων κελαϊδημάτων,
χαλάσματα και σκιάχτρα κάνουμε
τους θείους ναούς και τα λευκά κορμιά των αγαλμάτων.
Μα να ο ραγιάς τα σύντριψε τα σίδερα,
«Ζωή!» ο Τεχνίτης έκραξε, Σοφέ, αλαλάζεις «Νίκη!»
φύγαμε τότε και τρυπώσαμε
μέσ’ στων ερήμων τις μονιές και γίναμεν οι λύκοι.
Και τώρα κάθε που απαντήσουμε
την Υπατία την άτρομην Ιδέα την αστρομάτα,
τη σφάζουμε, τη χιλιοκομματιάζουμε,
και - ω λύσσα! - τα κομμάτια της τα ρίχνουμε στη στράτα.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ....!!!!