Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα μας ελέγχει η εφορία χωρίς να μας επισκέπτεται!


Πώς θα μας ελέγχει η εφορία χωρίς να μας επισκέπτεται!


Τακτικές made in USA
Τακτικές που έμαθε από το αμερικανικό σώμα ελέγχων IRS υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η Εφορία θα εισπράττει φόρους,
που θα υπολογίζει από μόνη της, και θα επιβάλλει πρόστιμα εξ αποστάσεως από το γραφείο του ο έφορος, με βάση τι έχει ο φορολογούμενος και όχι τι πραγματικά εισέπραξε!

Το υπουργείο Οικονομικών προβάλλοντας το τρανταχτό επιχείρημα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής βρήκε μια ηλεκτρονική μέθοδο για να κόψει τους κλασικούς ελέγχους που κάνουν οι εφορίες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες....
Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σε δύο εβδομάδες και γίνει νόμος του κράτους, η εφορία θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικούς έλεγχους με βάση τα στοιχεία που διαθέτει και θα υπολογίζει τα πρόστιμα με τις βοήθεια του ΣΔΟΕ και του ηλεκτρονικού φακέλου που διαθέτει για κάθε φορολογούμενο. Δείτε τι μας περιμένει μόλις το υπουργείο οικονομικών απλώσει το ηλεκτρονικό του δίχτυ το υπουργείο οικονομικών…

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης Ειδικότερα, ο έλεγχος από το γραφείο, διατάσσεται από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας στην οποία υπάγονται για τον μερικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους και για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα ή φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στο κατάστημα της ελεγκτικής υπηρεσίας με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ορίζονται ρητώς.

Η ρύθμιση «παγίδα»

Προστίθεται ένα άρθρο στον Κώδικα ΦΠΑ που προβλέπει «μια ευέλικτη μορφή ελέγχου από το φάκελο του υποκειμένου και με βάση πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες (π.χ. ΣΔΟΕ) ή από διασταυρώσεις από τη ΓΓΠΣ, χωρίς να απαιτείται μετάβαση των ελεγκτών στην επαγγελματική του εγκατάσταση, εκτός εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο και εκδίδεται μερική πράξη προσδιορισμού του ΦΠΑ, χωρίς απαραίτητα να ελέγχονται και οι άλλες φορολογίες».

Ο υπουργός Οικονομικών θα καθορίσει κριτήρια για το πότε θα γίνεται «έλεγχος γραφείου» και πότε «επιτόπιος έλεγχος», αλλά και τις τεχνικές ελέγχου με τις οποίες θα προσδιορίζονται τα έσοδα του υποκειμένου, ώστε να γίνει σαφές το πλαίσιο αρχών με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Στο ηλεκτρονικό μάτι

«Από το γραφείο» θα υπολογίζει ο ελεγκτής έφορος:
- αν τα βιβλία και στοιχεία του φορολογουμένους έχουν παραβάσεις από ελέγχους ΣΔΟΕ κλπ.

- αν ο υπόχρεος παρέλειψε να δηλώσει ή δήλωσε ανακριβώς τη φορολογητέα αξία
- αν υπολόγισε εσφαλμένα τα ποσοστά ή τις εκπτώσεις, κλπ.

«Έχετε πρόστιμο στον υπολογιστή σας»

Με ηλεκτρονικά πρόστιμα απειλεί το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που κάνουν δηλώσεις μέσω του δικτύου Taxinet και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καθιερώνεται ειδικό πρόστιμο 200 ευρώ σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις που έπρεπε να είχαν υποβάλει μέσω του taxisnet.

Το πρόστιμο αφορά δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δηλαδή εκπρόθεσμες δηλώσεις μηδενικές ή πιστωτικές, καταστάσεις, πίνακες, ή ισοζύγια κλπ.

Το ειδικό πρόστιμο να αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, μέσω email.

Στα πρόσωπα που επιβάλλεται το πρόστιμο των 200 ευρώ πάντως, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα που ισχύουν για όσους υποβάλλουν αυτοπροσώπως στην εφορία τις δηλώσεις τους και κυμαίνονται από 117 μέχρι και 1.170 ευρώ
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: