Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Χάος στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ μετά απο διακοπή ρεύματος.


Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα τη Παρασκευή 18/02 καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας προκλήθηκε μπλακ άουτ στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του πρώην ΥΕΝ, με αποτέλεσμα το σύστημα έρευνας και διάσωσης να μην έχει καμία εικόνα για το τι γίνεται στο Αιγαίο για τέσσερις ολόκληρες ώρες. Το εφεδρικό σύστημα δεν λειτούργησε καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα.

Απροστάτευτο το Αιγαίο για 4 ώρες

Χάος προκλήθηκε στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του πρώην ΥΕΝ εξαιτίας της αδιαφορίας αλλά και της ελλιπής οργάνωσης του κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, το Αιγαίο έμεινε απροστάτευτο για τέσσερις ώρες αφού η σφοδρή κακοκαιρία την Παρασκευή έθεσε εκτος λειτουργίας το κέντρο συντονισμού του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία εικόνα για το τι γίνεται εκεί.
Μάλιστα όπως τονίζουν από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.
Η κυβερνητική ασυνεννοησία είναι εμφανής αφού ενώ ο Θάλαμος Επιχειρήσεων έχει περάσει στην ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, η συντήρηση του κτηρίου παραμένει στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκε μπλακ άουτ και κατέρρευσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Μετά τη διακοπή του ρεύματος επιχειρήθηκε μεν να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρογεννήτρια που υπάρχει σε τέτοιους είδους περιπτώσεις αλλά δεν υπήρχε πετρέλαιο για να λειτουργήσει!
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Γιάννη Πλακιωτάκη, τομεάρχη της ΝΔ, ο οποίος διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν είχαμε ναυτικό ατύχημα στα θαλάσσια σύνορά μας με τη Τουρκία.
Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν συνέβαινε οποιοδήποτε ναυτικό ατύχημα τη στιγμή που η Πολιτεία έχει αφήσει την Ελλάδα έρμαιο της αδιαφορίας της, να θαλασσοδέρνεται.
Και όλα αυτά συνέβησαν ενώ ο ιδιώτης υπεύθυνος για τη συντήρηση της ηλεκτρογεννήτριας είχε ειδοποιήσει εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος ότι τα καύσιμα δεν επαρκούν για μια έκτακτη ανάγκη.
Αλλά όπως φαίνεται οι αρμόδιοι αγρόν ηγόραζαν καθώς τον αγνόησαν επιδεικτικά με αποτέλεσμα το σύστημα Έρευνας και Διάσωσης να ήταν “τυφλό” σχετικά με τι γινόταν στις ελληνικές θάλασσες την ώρα που επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ κινούνται 131.476 πλοία όλων των κατηγοριών σχεδόν καθημερινά.
Κατά τις 11 το βράδυ ευτυχώς έσπευσαν στον δίκτυο ασυρμάτων στον Ασπρόπυργο δύο αξιωματικοί του λιμενικού ώστε να έχουν κάποιου είδους επαφή με τις λιμενικές αρχές και τα παραπλέοντα πλοία, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το Λιμεναρχείο Πειραιά.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά τη μια τα ξημερώματα του Σαββάτου ενώ αν και το μπλακ άουτ δε προκάλεσε κανένα πρόβλημα κατά τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Κ. Σούλη, σύμφωνα με την εφημερίδα το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα.
 www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: