Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ένας ρεμπέτης στο χωριό των Ελλήνων σφουγγαράδων στην Αμερική.

Το παρακάτω Video αυτό είναι απο αφιέρωμα του Tampa Bay Online στον Έλληνα συνθέτη Σπύρο Σκορδίλη .Για όσους δεν τον ξερουν  είναι αυτός που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων  το  "Ότι αρχίζει ωραίο", πιο γνωστό σαν " Είναι κακό στη άμμο να χτίζεις παλάτια".  Ζεί σήμερα στο Tarpon springs της Florida USA. Είναι το χωριό των ελλήνων μεταναστών γνωστό και απο πολλές κινηματογραφικές ταινίες.



 Ο τσοπάνος κάνει απο την μεριά του ένα αφιέρωμα στην μέχρι σήμερα ζωή και πορεία του.


  Οι γονείς του, ζούσαν στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε ο Σπύρος το 1930. Ο πατέρας του, ήταν απο την Κέρκυρα και η μητέρα του, από την Σίφνο  
 
Όταν ο πατέρας του γύριζε από τη δουλειά και συνήθως μετά από το δείπνο, έπαιρνε την κιθάρα του κι έπαιζε, απο αυτόν έμαθε μουσική..........

Η αγάπη του για τη μουσική ήταν τόσο δυνατή, ώστε σε ηλικία 18 ετών, σχηματίζει την πρώτη του ορχήστρα.

Πέντε χρόνια αργότερα,  άφησε αυτή την ορχήστρα και σχημάτισε το «Μπλε Τριο» που ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή κι έπαιζαν σε πολλές ταβέρνες στην Πλάκα.

Το 1958  άρχισε να εμφανίζεται κάθε βράδυ στην ταβέρνα Βάκχος,μια πολύ δημοφιλή ταβέρνα της εποχής, μαζί μ’άλλους γνωστούς μουσικούς, όπως ο Μπάμπης και Γιώργος Μαλίδης, ο Γιώργος Κεχαγιάς και ο Παναγιώτης Βισβαρντής.

Σύντομα, υπογράφει συμβόλαιο με την Κολούμπια, για την ηχογράφηση τραγουδιών από άλλους συνθέτες όπως του:

 
Μάρκου Βαμβακάρη         Φόρα τα μαύρα φόρατα
 
Μίκη Θεοδωράκη               Στρώσε το Στρώμα σου
                                               Φτωχολογιά
                                               Πέντε πέντε δέκα
                                               Το Ψωμί είναι στο τραπέζι
  Σταύρου Ξαρχάκου            Κάντε υπομονή
                                               Βάλε κι άλλο πιάτο
 
Γιάννη Παπαιωάννου         Καλή καρδιά, καλό κρασί
                                               Στραπατσαρισμένος
 
Γιώργου Μητσάκη              Στης Λαρίσης το ποτάμι


 
Λίγο αργότερα,  ηχογραφεί την πρώτη του σύνθεση με την RCA. 

Ήταν το  ζεϊμπέκικο τραγούδι  Βογγάει ο πόνος, το οποίο έγινε και μεγάλη επιτυχία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από τότε, αρχισε να εμφανίζεται στα νυχτερινά κέντρα.

    Το 1961 έγραψε και παρουσίασε στην δισκογραφική εταιρεία τό τραγούδι «Οτι αρχίζει ωραίο», αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να το ηχογραφήσει, λέγοντάς του, ότι δεν θα υπήρχε ζήτηση, γι’αυτού του είδους τη μουσική.   

Αυτός επέμενε και κάθε φορά που παρουσίαζε νέα εργασία για ηχογράφηση, έβαζε μέσα και το  «Οτι Αρχιζει Ωραίο.» 

Τελικά, η RCA υποχώρησε και ηχογράφησε το τραγούδι.  Το τραγούδι αυτό, όχι μόνον ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες της δισκογραφικής εταιρείας, αλλά σέ πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε ένα «Πρότυπο» το πιό αγαπητό τραγούδι στην Ελλάδα. 

Mε τα χρόνια, μεταφράστηκε και ηχογραφήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από πολλούς καλλιτέχνες σε πολλές χώρες όπως: Βουλγαρία, Γαλλία, Ισραήλ, ακόμη και στη Νότια Αφρική.

 
Το τραγουδι αυτό, χρησιμοποιήθηκε και στο κινηματογραφικό έργο Όταν οι γυναίκες αγαπούν
 

  
Έως το 1967 οι συνθέσεις και ηχογραφήσεις του Σπύρου έγιναν πάρα πολύ αγαπητές και γνωστές.

’Εγραψε,το "Του μπουζουκιού μου το μινόρε","Το μίνι, μίνι το μινάκι σου, και ακόμη τον δημοφιλή ύμνο  της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, του Ολυμπιακού.
 
    Ο Σπύρος Σκορδίλης, παντρεύτηκε τη Λένα Νταϊνα, τραγουδίστρια με την  οποία άρχισαν περιοδεία πηγαίνοντας πρώτα στην Αυστραλία. Μετά από ένα χρόνο ξαναγύρισαν στην Ελλάδα, όπου βρήκαν πολιτικές αλλαγές

Το νέο καθεστώς, διάλεγε τα τραγούδια που επιτρεποταν να παρουσιασουν στα νυχτερινά κέντρα. ’Ετσι, απαγόρευσαν το τραγούδι του «Το Μίνι, Μίνι το Μινάκι σου.» Αυτό το διάστημα, οι καλλιτεχνες παρενοχλούνταν συνεχώς από τη λογοκρισία.

  Έτσι  ο Σπύρος αποφάσισε να φύγει και να  κάνει μια περιοδεία στον Καναδά και  στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και τελικά παρέμεινε.

Το 1977 ο ίδιος και η συζυγός του Λένα  πήγαν για επαγγελματικές υποχρεώσεις στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλώριδας. Εκεί, η Λένα αρρώστησε πολύ βαρειά και μέσα σε έξι εβδομάδες πέθανε.

Ο Σπύρος απογοητεύτηκε, όχι μόνο γιατί έχασε τη γυναίκα του, αλλά και γιατί έμεινε χωρίς συνεργάτιδα, στις μουσικές του παραστάσεις.  Μια από τις επιλογές που έκανε, ήταν να μην ξαναταξιδέψει,  και να μείνει για πάντα εκεί.

Το πρόγραμμα ¨Ο Λαϊκος Καλλιτέχνης στο Σχολείο¨ που εχρηματοδείτο από το Συμβούλιο του Πινέλας και Τάρπον Σπρινγκς, ενεθάρυνε το Σπύρο να διδάξει τους μαθητές της έκτης τάξης μπουζούκι. Στα Αμερικανόπουλα άρεσε το μπουζούκι και είχαν μεγάλη όρεξη για μάθηση. 

¨Αυτό το μάθημα είναι το καλύτερο απ’ όλα τ’αλλα μαθήματα «είπε ένας μαθητής, που δεν είχε παίξει κανένα όργανο ποτέ του. «Το να μαθαίνεις μπουζούκι είναι μεγάλη ευχαρίστηση.» ’Ετσι ο Σπύρος βρήκε ένα καινούριο προορισμό στη ζωή του. Αυτή την περίοδο, γνώρισε την Καίη, που γρήγορα έγινε η αγαπημένη του γυναίκα.
   
 
Σήμερα ο Σπύρος όχι μόνο γράφει, ηχογραφεί και παίζει τη μουσική του, αλλά είναι ένας εμπνευστής και αφοσιωμένος δάσκαλος στη πολιστική παροικία του Τάρπον Σπρίνγκς Φλώριδας, στην καινούρια του πόλη. 

Εξ αιτίας της επιρροής του , πολλά παιδιά από το γυμνάσιο, που τώρα είναι στα είκοσι τους χρόνια, έχουν γίνει μουσικοί, με υψηλή τεχνική δυνατότητα .

 Επιπροσθέτως, είναι ο Μαέστρος Δάσκαλος στο πρόγραμμα Μαθητείας (Apprenticeship Program)

Μια άλλη προσπάθεια του τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η Χορωδία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κεντρου «Ο Προμηθέας». Η ομάδα άρχισε με οκτώ άτομα και σήμερα είναι περίπου σαράντα. Του αρέσουν οι παραστάσεις και πάντοτε περιμένει ανυπόμονα τις πρόβες που έχει με την ομάδα κάθε Τρίτη, στη μεγάλη αίθουσα του Προμηθέα.
    Ο Σύλλογος Προμηθέας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στόχος του ειναι η προώθηση της Ελληνικής γλώσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Σπύρο, ο τσοπάνος λέει ότι πρέπει να είσαι υπερήφανος για την δουλειά που κάνεις εκεί στην ξενιτειά, και εμείς εδώ υπερήφανοι για εσένα που τιμάς την πατρίδα σου στο εξωτερικό.
   

1 σχόλιο:

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ωραίο άρθρο...Μπράβο!!!!
Και πράγματα όμορφα και άγνωστα....Ωραίο!!!! :)