Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μιλτιάδης Σφουντούρης, «Κανένας από τους 218 σφαγιασθέντες στο Δίστομο, μεταξύ των οποίων και 57 παιδιά, δεν φορούσε στρατιωτική στολή και δεν κρατούσε όπλο»

«Οι Γερμανοί μιλούν με αστυνομικού χαρακτήρα φοβέρες» στη Χάγη

«Κανένας από τους 218 σφαγιασθέντες στο Δίστομο, μεταξύ των οποίων και 57 παιδιά, δεν φορούσε στρατιωτική στολή και δεν κρατούσε όπλο». Αυτό θα ήθελε να πει ο δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης αν του δινόταν ο λόγος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο πλαίσιο της δίκης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Περιμένει από τους δικαστές να πουν ότι η ετεροδικία που επικαλείται η Γερμανία κάμπτεται κατά περίπτωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ 

1 Παρακολουθήσατε από κοντά τις πρώτες συνεδριάσεις στο Δικαστήριο της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Τι εντυπώσεις αποκομίσατε;
Υπεροψία και απειλές από τη Γερμανία ότι σε περίπτωση αρνητικής γι' αυτούς αποφάσεως «θα διασαλευτεί η διεθνής έννομη τάξη». Θεμελιωμένη νομικά η Ιταλία η οποία δεν άφησε να πέσουν κάτω οι απειλές: «Εδώ γίνεται λόγος για κανόνες δικαίου και οι Γερμανοί απαντούν με αστυνομικού χαρακτήρα φοβέρες». Αξιοπρεπέστατη η νομική εμφάνιση της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έκανε εισαγωγική παρουσίαση ο πρέσβης μας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως συνέβη με τις άλλες δύο αντιπροσωπείες.
2 Για αυτονόητο χρέος στη µνήµη όσων θυσιάστηκαν για
την πατρίδα είχε μιλήσει στο Υπουργικό Συµβούλιο ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνοντας την απόφαση παρέμβασης της Ελλάδας στη Χάγη. Περιμένατε να γίνει δεκτό το αίτημά της χώρας μας;
Ναι. Η πατρίδα στην παρούσα δυσμενέστατη γι' αυτήν διεθνή συγκυρία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο.
3 Και τώρα, τι αναμένετε από το Διεθνές Δικαστήριο;
Να πει ότι η ετεροδικία κάμπτεται κατά περίπτωση εξεταζόμενη. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε.
4 Ποια η στάση σας
σε περίπτωση που
η ετυμηγορία είναι θετική;
Δεν νίκησε η ομάδα μας στο ποδόσφαιρο. Ο δρόμος θα εξακολουθήσει να είναι μακρύς. Μόνο που τώρα θα φαίνεται στο βάθος το τέρμα.
5 Και σε περίπτωση ήττας;
Ανέκκλητες αποφάσεις εκδίδει μόνο ο θάνατος. Υπάρχουν κινήσεις. Ας περιμένουμε όμως. Ο, τι αξίζει για να ζει κανείς είναι ο αγώνας για ιδέες και αξίες. Διαφορετικά έχει πεθάνει από τα 18 και απλά περιμένει να τον θάψουν στα… 98.
6 Ποιο θεωρείτε το ισχυρότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς;
Το ίδιο με της ιταλικής.
7 Τι υποστήριξε η ιταλική πλευρά;
Η ετεροδικία κάμπτεται μπροστά σε σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ιταλία δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων και αφού η Γερμανία από την επανένωση και εντεύθεν σιωπά, τότε οι ζημιωθέντες μπορούν να κινηθούν ατομικά.
8 Και η Γερμανία;
Ετεροδικία είναι πάγιος ανεπίδεκτος εξαιρέσεων διεθνής κανόνας. Επρόκειτο για πράξεις πολέμου.
9 Αν είχατε λόγο στο Δικαστήριο της Χάγης,
τι θα λέγατε στους δικαστές;
Κανένας από τους 218 σφαγιασθέντες στο Δίστομο, μεταξύ των οποίων 57 παιδιά, δεν φορούσε στρατιωτική στολή και δεν κρατούσε όπλο. Για ποια «λυπηρά» «πολεμικά» γεγονότα κάνουν λόγο;
10 Υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο που να επιτρέπει - όπως έχει αποφασίσει η Ιταλία - την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε άλλη χώρα;
Στις ΗΠΑ όπου αποζημιώθηκαν οι Εβραίοι.
11 Αρκούν τα νομικά επιχειρήματα σε τέτοιες μάχες;
Η Δικαιοσύνη είναι ένας ιστός αράχνης: κρατάει τα μικρά και τα μεγάλα την περνούν και την ξεσχίζουν. Δεν είναι δικό μου, το ασπάζομαι όμως.
12 Η πολιτική συγκυρία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα;
Η νομική είναι ιστορική επιστήμη με την έννοια ότι συνδέεται άρρηκτα με τόπο και χρόνο. Σαφώς ναι, λοιπόν.
13 Ηταν εύκολος
ο δρόμος μέχρι
τη Χάγη;
Στη Χάγη δεν πήγαμε, μας πήγαν. Αυτή τη στιγμή πάνω στους ώμους του ηρωικού, μαρτυρικού Διστόμου ακουμπάει τις ελπίδες της η ανθρωπότητα.
14 Στη διαδρομή βρήκατε κλειστές πόρτες;
Οι Γερμανοί φροντίζουν να μην αφήνουν όχι πόρτα, αλλά ούτε χαραμάδα ανοιχτή.
15 Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς πριν από χρόνια αναγνώρισε για πρώτη φορά τις αστικές ευθύνες της Γερμανίας.
Στην πράξη όμως;
Η απόσταση από την έκδοση μιας απόφασης μέχρι την εκτέλεσή της τεράστια.
16 Ποια η στάση της ελληνικής Πολιτείας;
Διαχρονικά ραγιαδισμός. Στην παρούσα συγκυρία όμως όπου, μόνο η μύτη μας είναι πλέον έξω από το νερό, ειλικρινής και αξιοπρεπής.
17 Γιατί αποφασίσατε
να προσφύγετε
στα ιταλικά δικαστήρια;
Γιατί εκεί υπήρχε η νομική δυνατότητα εκτέλεσης της απόφασης, κάτι που μας αρνείται η Πολιτεία στην Ελλάδα.
18 Αναμενόμενη
η απόφαση για
τη δικαίωσή σας;
Με βάση το ιταλικό Δίκαιο ναι, αλλά δύσκολα πιστευτή τότε.
19 Αποτιμάται σε χρήμα η αξία της απόφασης της ιταλικής Δικαιοσύνης;
Η αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης αποτιμάται σε χρήμα κατά το Δίκαιο. Μόνο σε χρήμα. Ανθρώπινες ψυχές δεν μπορεί να φέρει πίσω.
20 Ποιο το έναυσμα
να ασχοληθείτε
με την υπόθεση;
Παππούς, γιαγιά και δύο νήπια, αδελφές της μητέρας μου, σφαγμένοι στη γωνία της κεντρικής πλατείας του Διστόμου. Δεν είναι ικανό έναυσμα;
 
http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

''Μαρία'' είπε...

Καλός. Τον είδα και με τον δημοσιογράφο τον Δημάκα στην τηλεόραση, στην ΕΡΤ, τα ειπαν καλά για την Σφαγή Διστόμου.Μαθαίνουμε λίγο-λίγο σαν γείτονες τι έγινε στο διπλανό χωριό μας το 1944. Εχω εντυπωσιασθεί που στο Σχλείο δεν μάθαμε τίποτε.Πάλι καλά που ήρθε ο Καλλικράτης.