Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στη Χάγη

http://s.enet.gr/resources/2010-12/19-12-thumb-large.jpg

Τις ελληνικές θέσεις παρουσίασαν σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας, οι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου Σ. Περάκης και Α. Μπρεδήμα.

Η Γερμανία έχει προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία. Οι κατασχέσεις Γερμανικής περιουσίας αφορούν την αποζημίωση και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη, εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, ανέφερε πως σήμερα έγινε ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Στη συνέχεια, υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις, σχετικά με την ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει, για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο έχει βάλει στο κέντρο τον άνθρωπο και όχι μόνο τα κράτη, ενώ εξήγησαν και το ρόλο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας.
“Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος. Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα πάει καλά, καθώς η ελληνική παρουσία στο δικαστήριο ήταν απρόσμενα καλή και γι αυτό ευχαριστούμε τον κ. Περάκη”, τόνισε ο κ. Σφουντούρης.
Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: