Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ραβασάκια της οργής


Με τρεμάμενα χέρια ανοίγουν τα ραβασάκια οι πολίτες μη γνωρίζοντας τι θα δουν αφού περιέχουν σημαντικά λάθη και έρχονται φουσκωμένα όσο ποτέ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο ούτε τα απαιτούμενα στοιχεία για να εξαιρέσει όσους απαλλάσσονται
Παραφουσκωμένα ραβασάκια έχουν αρχίσει να δέχονται χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι ανοίγοντας τους φακέλους της Εφορίας παθαίνουν σοκ από αυτά που καλούνται να πληρώσουν και αυτό γιατί το τριπλό εκκαθαριστικό είναι γεμάτο λάθη.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", "η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται".
Αποτέλεσμα αυτού, είναι τα ραβασάκια να έρχονται με λάθη.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φορολογουμένου ο οποίος είχε πέρυσι συνολικό καθαρό εισόδημα 38.000 ευρώ, αλλά με τη συνταξιοδότησή του έλαβε και εφάπαξ ύψους 120.000 ευρώ. Το ραβασάκι που έλαβε τον καλούσε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 6.320 ευρώ, για συνολικό εισόδημα 158.000 ευρώ, αντί για 760 ευρώ που του αναλογούσαν με το εισόδημα των 38.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αίτηση για νέα εκκαθάριση θα πρέπει να υποβληθεί στην περίπτωση όπου επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά εισοδήματος:
*Στο εισόδημα από μισθούς,
συντάξεις ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπο ολικώς τυφλό,
*Σε αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
*Σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
*Σε μακροχρόνια ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή σε ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα αλλά δεν έχουν εισόδημα κατά τον χρόνο υπολογισμού της εισφοράς.
Παράλληλα, αίτηση νέας εκκαθάρισης θα πρέπει να υποβάλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικών αυτοκινήτων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και όσοι κατέχουν μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους έως έξι μέτρα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν οδηγούν σε έκτακτη εισφορά αντικειμενικής δαπάνης.
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση νέας εκκαθάρισης αν ο φορολογούμενος φαίνεται να χρωστάει 300 ευρώ αλλά:
*Δεν ασκεί δραστηριότητα και έχει υποβάλει δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010
*Ασκεί δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους (εξαιρούνται οι τουριστικοί τόποι)
*Οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους
*Για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο (π.χ. φορολογία πλοίων).
Όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει σημειώματα με λάθη, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης, συνυποβάλλοντας κατά περίπτωση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: