Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων της Βοιωτίας για το ΕΣΠΑ.

Πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά σήμερα  13 Σεπτεμβρίου, συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά και των Δήμων της Βοιωτίας, στο πλαίσιο κύκλου συναντήσεων για το ΕΣΠΑ.
Με την παρουσία και συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων της Βοιωτίας όλων των παρατάξεων, των Δημάρχων Λιβαδειάς, Θήβας, Τανάγρας, Αλιάρτου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομένου, του Αντιδήμαρχου Αράχωβας – Διστόμου, του Προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς και μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, καθώς και στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με κοινή συνισταμένη την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς επίσης και σε δύο θετικές εξελίξεις, που, παρά το πιεσμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις στους Υπουργούς, και συγκεκριμένα :
  • Στην εξασφάλιση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, ύψους 120.000.000 €, επί των νομικών δεσμεύσεων
  • Στην εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας από την οριζόντια περικοπή της εθνικής συμμετοχής, γεγονός, το οποίο δεν μειώνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Περγαντάς τόνισε χαρακτηριστικά :  
«Σ΄αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, με τους γνωστούς σε όλους περιορισμούς λόγω Στόχου 2, παραμένει ακέραιο.
Παραμένει ακέραιο με ένα μεγάλο ζητούμενο : την αποτελεσματική υλοποίησή του.

Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος των συναντήσεων που κάνουμε μαζί σας : να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, έγκαιρα, αποτελεσματικά, με καλούς δείκτες απορρόφησης και να κάνουμε χρήσιμα και αναγκαία έργα για τον
Σ΄αυτή τη φάση εξειδικεύουμε και αναλύουμε τα θέματα με επιτόπιες συναντήσεις εργασίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Θεωρούμε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και σε μια διαβούλευση μαζί σας για τον προσανατολισμό και τη στρατηγική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον.»

Ειδική αναφορά στα έργα της Βοιωτίας, που υλοποιούνται μέσα από το ΕΣΠΑ,
από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, έκανε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας :
«Σε ότι αφορά τα τα οδικά έργα :

  • Σε λίγες μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου που αφορά τμήμα του οδικού άξονα Θήβα – Λιβαδειά και συγκεκριμένα τον ανισόπεδο κόμβο των Βαγίων, προϋπολογισμού 7.880.000 €. Είναι προφανές πως με την παρέμβαση αυτή θα βελτιωθεί ο δρόμος Θήβα – Λιβαδειά, ενώ είμαστε σε διαρκείς συνεργασίες με τις κεντρικές υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να κατασκευαστεί όλος ο οδικός άξονας.

  • Προχωρήσαμε στην τροποποίηση της απόφασης ένταξης του δρόμου Θίσβη – Κανάβαρι, με προϋπολογισμό 35.106.273 €, και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναδημοπράτησης του έργου από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Ήδη εγκρίθηκε η διακήρυξη της δημοπρασίας από την Οικονομική Επιτροπή και προχωρούμε στο διαγωνισμό.

  • Επίσης, αν και χωρικά δεν ανήκει στη Βοιωτία, στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένο και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αταλάντη – Όρια Νομού», προϋπολογισμού 9.000.000 €. Είναι το τμήμα πριν από τη διασταύρωση της Ελάτειας μέχρι τη διασταύρωση με την παλιά Εθνική οδό Λαμίας – Λιβαδειάς. Είναι προφανές ότι το τμήμα αυτό βελτιώνει σημαντικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες  στο Βορειοανατολικό τμήμα της Βοιωτίας και αναβαθμίζει την έξοδο προς τον ΠΑΘΕ μέσω Αταλάντης.

Σημαντική δουλειά έχει γίνει επίσης στον τομέα των υποδομών εκπαίδευσης :

Ως Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έχουμε ενταγμένα στο ΕΣΠΑ πέντε σχολικά κτίρια, συνολικού προϋπολογισμού 2.283.514 €.
Ολοκληρώσαμε και ήδη αποδώσαμε σε χρήση αυτή τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε :

  • Την προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Μαυροματίου
  • Το νέο κτίριο του 2ου Νηπιαγωγείου Αλιάρτου
  • Το νέο κτίριο του 1ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς
  • Την προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας στο 1ο Λύκειο Λιβαδειάς.

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι επίσης και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ στη Βοιωτία:

Ø      Από το πρόγραμμά μας χρηματοδοτούνται επίσης δύο σημαντικά έργα για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού : Το δίκτυο υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ με το ταχυδιυλιστήριο Οινοφύτων και η ύδρευση Νεοχωρακίου και Ελαιώνα, συνολικού προϋπολογισμού 6.307.234 €.

Ø      Επίσης χρηματοδοτούνται έργα για τον πολιτισμό, τα οποία εξελίσσονται ομαλά.

Ø      Σε ότι αφορά τα ΣΧΟΟΑΠ, όπως γνωρίζετε, πήραμε ήδη αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λύση των προγραμματικών συμβάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Ø      Για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ήδη γνωστό ότι στη Βοιωτία υλοποιείται σε σημαντικό βαθμό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, μια και οι ΦΟΣΔΑ των δύο Διαχειριστικών Ενοτήτων – Λιβαδειάς & Θήβας – ενεργοποιούνται για το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι να κλείσουν άμεσα οι υπόλοιποι ΧΑΔΑ της Βοιωτίας.»

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς τόνισε με έμφαση την κρισιμότητα του 2011 στο πεδίο υλοποίησης, διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ, βάζοντας παράλληλα και τις κεντρικές κατευθύνσεις :
«Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσουμε με ασφυκτικά περιθώρια και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Πρώτον και κεφαλαιώδες :
Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνα «ν + 3», δηλαδή την υποχρέωση να κάνουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομμυρίων € και θα πρέπει να την πετύχουμε μέσα σε 3,5 μήνες από σήμερα.

Είναι προφανές πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και κρίσιμος, πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων.

Δεύτερον
Να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, σε συνεργασία με το σύνολο των δικαιούχων και των εμπλεκόμενων φορέων.
Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Από τη δική σας πλευρά, θέλουμε να επιλέξετε και να μας δώσετε ώριμα έργα και έργα – σημαία, που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Τρίτον
Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του προγράμματος, με απένταξη των έργων που έχουν σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίησή τους. Είναι γνωστό ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται από το σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.

Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε :
  • Στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766), το οποίο, με διαρκείς παρεμβάσεις, έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του, προκειμένου να γίνουν σημαντικά έργα στη Στερεά Ελλάδα.
  • Στη διεύρυνση της ΣΑΕΠ 766, σε ύψος πάνω από 500 εκ. €, που αποτελεί σημαντικό διεκδικητικό στόχο της Περιφέρειας.
  • Στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έχει ήδη ξεκινήσει, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011. 

Με ανοιχτή συζήτηση και συμμετοχικό διάλογο, με συγκεκριμένες αναφορές σε ειδικότερα έργα (όπως οδοποιία, περιβάλλον – διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων και νερών, αστικές αναπλάσεις, Jessica), έγινε μια γόνιμη και παραγωγική συνεδρίαση στη Βοιωτία, με κεντρικό στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, στους εκπροσώπους των Δήμων και στους συμμετέχοντες, τόνισε :

«Είναι εντελώς προφανές, είναι αναγκαίο και χρειαζόμαστε τη συνεργασία, τη συμμετοχή σας και την ενεργοποίησή σας, ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σκληρής δουλειάς για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.
Κεντρική επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, να διαχειριστούμε με τον καλλίτερο τρόπο το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, να παράξουμε έργο και να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρειά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: