Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσω Διστόμου διεθνές κίνημα επιστροφής του κατοχικού δανείου

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται διεθνώς για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ως απόρροια του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που αξίωσαν και πήραν οι ναζί από την κατεχόμενη, τότε, χώρα μας!
Μετά την γερμανική εφημερίδα  «Die Welt», που την περασμένη Κυριακή έθεσε θέμα και ουσιαστικά δέχθηκε επιστροφή ποσού που σε σημερινά λεφτά ισούται με περίπου 70-80 δις ευρώ, ακολούθησε το παγκοσμίου κύρους περιοδικό ΤΙΜΕ , και προχθές το επίσης αναγνωρισμένο και έγκυρο γαλλικό περιοδικό  Le Poid.
Το όλο θέμα κινήθηκε με αφορμή την υπόθεση της σφαγής του Διστόμου Βοιωτίας που εξετάσθηκε στη Χάγη όπου
και ακούστηκαν οι ελληνικές θέσεις μετά την παρέμβαση – για πρώτη φορά στην ιστορία – της ελληνικής πολιτείας.
Το θέμα πήρε επικοινωνιακά τεράστιες διαστάσεις
σε όλο τον διεθνή τύπο χάρις στις προσπάθειες μιας ομάδας Γερμανών δικηγόρων (ΑΚ DISTOMO) και μιας ομάδας Διστομιτών,  ένα μέλος της οποίας μάλιστα πήγε και στη Χάγη ως μέλος της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής.
Από Χάγη και Αθήνα έγινε ένα μπαράζ δυναμικών δημοσιευμάτων – μέσα από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ – που οδήγησε στο να ανακινηθεί και η υπόθεση του αναγκαστικού δάνειου για ολόκληρη την Ελλάδα…
Πρόκειται λοιπόν  για αναγκαστικό δάνειο 476 εκ. μάρκα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει στο Βερολίνο το 1941, για προσφορά  στη « γερμανική πολεμική προσπάθεια».  Ένα δάνειο χωρίς ελπίδα επιστροφής, κατά το χρόνο εκείνο, για το οποίο αργότερα  η Δυτική Γερμανία άρχισε να λέει ότι συμπεριελήφθη στις πολεμικές αποζημιώσεις που είχε πληρώσει.
Αλλά όμως, όταν είσαι, όπως η Ελλάδα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όλα τα μέσα είναι θεμιτά, σημειώνει το LePoind. Και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ορισμένοι στην Αθήνα άρχισαν να υποστηρίζουν ότι το δάνειο των 476 εκ. μάρκων κάτω από την πίεση της ναζιστικής Γερμανίας δεν θα έπρεπε να εξομοιωθεί με μια κανονική πολεμική αποζημίωση. Αυτό, λένε όσοι ψάχνουν το παρελθόν, είναι ένα δάνειο το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή του.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ποσό εκφρασμένο σε μάρκα του τρίτου Ράιχ αντιστοιχεί σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστίθεται  ένα συμβατικό επιτόκιο 3% για 66 έτη, καταλήγουμε σε ένα σύνολο των 95 δισ. δολαρίων, 68 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα πέμπτο του ελληνικού χρέους.
Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να αναπληρώσει το ελληνικό θησαυροφυλάκιο, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση. Και – συνεχίζει το γαλλικό περιοδικό – θα ήταν προπαντός μια κομψή εκδίκηση της Αθήνας έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία από την αρχή της κρίσης του χρέους, είναι περισσότερο από απρόθυμη να παράσχει τη βοήθεια της προς την «λιγότερο σοβαρή χώρα των χωρών του «Club Med», όπως λένε με αρκετή κακία στο Βερολίνο.
‘Έχει πάντως την αξία του να σημειώσουμε πως από τον αγώνα του αείμνηστου Σταμούλη για τη σφαγή του Διστόμου – που κέρδισε στις καρδιές τουλάχιστον – τώρα μιλάνε διεθνώς για την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
http://www.prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: