Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήγμα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια το «χαράτσι»


Έντονη η αντίδραση του κλάδου για το τέλος ακινήτων

Για εξόντωση του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός της επικείμενης καταβολής τελών για τα ακίνητα και η πτώση της αγοράς στον εν λόγω κλάδο συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια του κλάδου.

Ο κ. Μπρεντάνος επισημαίνει, ότι ακόμα και μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εξαιρέσει τους κοινόχρηστους χώρους από τα ξενοδοχεία, ο κλάδος των ενοικιαζομένων δωματίων εξακολουθεί να πλήττεται από αυτά.


Ο κ. Μπρεντάνος εξηγεί πως οι επιχειρήσεις των μελών του συνδέσμου δεν διαθέτουν καν κοινόχρηστους χώρους ή και ακόμα να έχουν, αυτοί μετρώνται σε ελάχιστα τετραγωνικά. Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα στην εφορία.
Για παράδειγμα μια μονάδα 300τμ με αντικειμενική τιμή ζώνης 5 ευρώ η καταβολή του τέλους θα είναι 1.500 ευρώ, όπως σημειώνει, σε μια περίοδο όπου ο εγχώριος τουρισμός σημείωσε πτώση 20% και αυτές οι μονάδες λειτούργησαν για 40 μόνο ημέρες. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει, οι προσφερόμενες τιμές ήταν 20% μειώμενες σε σχέση με το 2010, προκειμένου να προσελκύσουν τον Ελληνα πελάτη.

Είναι χαρακτηριστική η απογοήτευση του προέδρου της συνομοσπονδίας για την υφιστάμενη κατάσταση στη ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας, καθώς όπως σημειώνεται, πρόκειται για 40.000 επιχειρήσεις με 500.000 κρεβάτια που στηρίζουν την τοπική οικονομία και δεν τυγχάνουν της προσοχής και του αρμόδιου μεταξύ άλλων υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Με φόντο την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την ελληνική οικογένεια, ο κ. Μπρεντάνος εκτιμά ότι το 2012 ο κλάδος που ηγείται, θα πληγεί ακόμα περισσότερο, καθώς αναμένει περαιτέρω πτώση του εγχώριου τουρισμού, σε ποσοστό 40%, όπως χαρακτηριστικά την προσδιορίζει.
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: