Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Βοηθειάαααααααααααααααααα, Πνιγόμαστε

http://www.jesus-is-savior.com/Basics/titanic-doomed.jpg

Θρίλερ η πτώχευση

Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα και απολύσεις

Σε μείζονα εθνική κρίση εισέρχεται η Ελλάδα έπειτα από την αιφνιδιαστική και άσχημη τροπή που πήρε η συνεδρίαση του Εurogroup στην Πολωνία. Η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στο Βρότσλαβ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Αμερική, όπου θα είχε συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».
Στην πραγματικότητα η κυβερνητική αποστολή πέρασε εφιαλτικές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ευθέως και με έντονο τρόπο τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά και για την άρνηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.

Σύμφωνα με όσα είπαν στον Ε. Βενιζέλο, πιστεύουν ότι το πολιτικό και οικονομικό μείγμα στην Ελλάδα οδηγεί σε κατάρρευση καθώς η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τα μίντια και τα συνδικάτα. Αλλά και ο δημόσιος τομέας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επαγγελματίες προχωρούν σε λευκή απεργία, προβάλλουν αντίσταση και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, με την «ομπρέλα» της αντιπολίτευσης. Με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν το πακέτο μέτρων, που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δύο δραματικές συνεδριάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες και ζήτησαν να σχεδιαστούν από την αρχή άλλα μέτρα τα οποία θα έχουν εγγυημένη απόδοση. Εδωσαν μάλιστα «προθεσμία 4-5 ημερών για να μας πείτε τι ακριβώς θα κάνετε». Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός. Ο Ε. Βενιζέλος πήγε σχεδόν απευθείας από το αεροδρόμιο στο γραφείο του, το Σάββατο το απόγευμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ανέλαβε να ενημερώσει τους υπουργούς. Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Το δραματικότερο στοιχείο όμως είναι, όπως φαίνεται, ότι δεν μπορεί τελικά να κλείσει ούτε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων μάλλον απορρίπτεται καθώς εξαιτίας της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας οι ιδιώτες δεν σπεύδουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Όπως σημειώνει στο κύριο θέμα του το «Βήμα της Κυριακής», όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές: Να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να αποφύγει, καθώς αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και συγκυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι και οι συνθήκες έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επέβαλλαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη χώρα.

Η «μαύρη τρύπα» είχε ήδη οδηγήσει σε εμπλοκή με την τρόικα, η οποία έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο Ε.Βενιζέλος.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: