Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σε γιους, κόρες, συζύγους οι πανεπιστημιακές έδρες

http://www.e-typos.com/content/%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%99%CE%9F(2).jpg«Προίκα» σε κόρες και γιους πάνε οι έδρες των μπαμπάδων τους. Τα «παραδοσιακά τζάκια» της εκπαίδευσης έχουν απλώσει μεγάλα πλοκάμια στην πλειοψηφία των ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να είναι αυτές που ανακαταλαμβάνουν ανά γενιά τις θέσεις που είχαν οι παππούδες τους!

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 44 γόνοι διδασκόντων έχουν εκλεγεί και διοριστεί την τελευταία 15ετία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής».

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, σε ένα σύνολο 189 καθηγητών οι 69 είναι συγγενείς, ενώ σε τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φαίνεται πως το τελικό κριτήριο επιλογής καθηγητών είναι το στεφάνι. Δέκα ζευγάρια καταλαμβάνουν 20 θέσεις ΔΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι κορυφαίες σχολές της χώρας, όπως είναι η Ιατρική και η Νομική Αθηνών, αποδεικνύονται φέουδα ολίγων δεκάδων υψηλόβαθμων καθηγητών.

Η Ιατρική παραμένει μακράν όλων... αφού έχει αριθμό ρεκόρ (21) τέκνων νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα. Ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι συγκροτούν το ακαδημαϊκό περιβάλλον πλήθους σχολών.



Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή το να πέφτει το μήλο απαραιτήτως κάτω από τη... χρυσή μηλιά, είναι ιδιαίτερα διογκωμένο στην Ελλάδα. Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού οι γονικές σχέσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2009, που ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων για την οικογενειοκρατία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη) έχουν ανασταλεί 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών, ενώ άλλες 15 έχουν ήδη ακυρωθεί ως παράτυπες.

Αμείλικτα τα ερωτήματα

Αρκετά τμήματα πανεπιστημίων αδιαφόρησαν στην αποστολή των στοιχείων αυτών, ισχυριζόμενα μάλιστα διά των ιθυνόντων τους ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Πολλά πανεπιστήμια, τηρώντας το γράμμα του νόμου, απάντησαν, αλλά όχι με τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όμως, καθώς και τα ΤΕΙ της Λαμίας, της Χαλκίδας και των Ιονίων Νήσων δεν μπήκαν καν στον κόπο.

Βεβαίως σύμφωνα με την κοινή σκέψη, δεν είναι κολάσιμες οι συγγενικές σχέσεις στις έδρες των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ακόμη και οι γονικές.

Το θέμα που τίθεται είναι σε ποιον βαθμό η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτώνται και επηρεάζονται από αυτήν την ειδική συγγενική σχέση.

Ευνοήθηκε ένα συγγενικό πρόσωπο σε σχέση με μη συγγενικό συνυποψήφιο λόγω της σχέσης αυτής; Το ερώτημα αυτό πρέπει να τίθεται για κάθε μορφής συγγενική σχέση, ιδιαίτερα όμως τη γονική.


ΙΑΤΡΙΚΗ
21 γόνοι είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη

Είκοσι ένας γόνοι πήραν τη θέση της μαμάς και του μπαμπά την Ιατρική Αθηνών, την τελευταία 15ετία, δημιουργώντας σε πολλούς την αίσθηση ότι, εάν δεν έχεις "μπάρμπα στην Κορώνη", είναι αδύνατον να πάρεις θέση καθηγητή στην Ιατρική. Από τη λίστα των 21 ονομάτων που έχει στη διάθεσή του το "Εθνος της Κυριακής", διαβάζουμε ενδεικτικά: Αλέξανδρος Κόκκινος, λέκτορας, γιος του τέως καθηγητή Βασιλείου - Διονυσίου Κόκκινου.

Ηλίας Γεωργαλάς, λέκτορας, γιος της καθηγήτριας Σοφίας Ζερβογιάννη - Γεωργαλά.

Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, αναπληρ. Καθηγητής γιος του τ. καθηγητή Γεώργιου Θεοδοσιάδη.

Ελένη Γκόγκα, επικ. καθηγήτρια, κόρη του τ. καθηγητή Ιωάννη Γκόγκα.

Περιφερειακά ιδρύματα

Στο Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) και σε σύνολο 189 καθηγητών (λέκτορες - επίκουροι), οι 69 έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους, στο Πολυτεχνείο Κρήτης διορίστηκε ζευγάρι πανεπιστημιακών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξελέγη μέλος ΔΕΠ, που είναι παιδί πανεπιστημιακού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντοπίστηκαν τρεις περιπτώσεις διορισμών ατόμων που είχαν συγγενείς στο ίδρυμα (για μία από αυτές, την περίπτωση του λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής που εξελέγη με τις ευλογίες του πανεπιστημιακού - πατέρα του, έγινε ακύρωση του διορισμού του).

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε ένα τμήμα του υπάρχουν 10 ζευγάρια καθηγητών.

ΠΑΝΕΠ. ΑΘΗΝΩΝ
44 παιδιά καθηγητών διορίστη­καν ή εξελέγησαν την τελευταία 15ετία

Συνολικά 44 γόνοι καθηγητών διορίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας. Ενδεικτικά ανά σχολή αναφέρονται:

Στη Νομική Σχολή Αθηνών 5 μέλη ΔΕΠ τέκνα διδασκόντων εξελέγησαν την τελευταία 15ετία (διορίστηκαν 4 και για τον 5ο εκκρεμεί ο διορισμός). Μεταξύ αυτών βρίσκονται: Ιωάννης Δεληκωστόπουλος λέκτορας, υιός του Στέφανου Δεληκωστόπουλου, Γεώργιος Γεωργιάδης λέκτορας, υιός του Απόστολου Γεωργιάδη κ.ά.

Στην Οδοντιατρική, εκλέχτηκαν 2 τέκνα διδασκόντων (γιος - κόρη) (Νικήτας Συκαράς λέκτορας, γιος του Σωτηρίου Συκαρά τέως καθηγητής), (Κυριακή Μάρτη επικ. καθηγήτρια κόρη του Χρήστου Μάρτη τ. καθηγητής)

Στο τμήμα Φιλοσοφική-παιδοψυχο­λογία, διορίστηκε ένας υιός μέλος ΔΕΠ (Γεώργιος Πολίτης λέκτορας, γιος του Νικολάου Πολίτη τ. καθηγητής)

Στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, βρίσκουμε, 4 μέλη ΔΕΠ (μεταξύ αυτών, Ευτέρπη Μήτση αναπλ. καθηγήτρια, κόρη του Φώτη Μήτση καθηγητή, Νικόλαος Παναγόπουλος λέκτορας, γιος του Ανδρέα Παναγόπουλου τ. επικ. καθηγητή).

Στη σχολή Θεατρικών Σπουδών διορίστηκε η κ. Ξένη Γεωργοπούλου, λέκτορας, κόρη της Χαρίκλειας Μπακονικόλα, καθηγήτριας

Στο Φυσικό εξελέγησαν 2 μέλη ΔΕΠ (υιός και κόρη) (Εκτορας - Εμμανουήλ Νισταζάκης επικ. καθηγητής, γιος της καθηγήτριας Χαράς Μιχαλοπούλου και Μαργαρίτα - Νίκη Ασημακοπούλου λέκτορας, κόρη του καθηγητή Δημοσθένη Ασημακόπουλου)

Στο Χημικό, διορίστηκε η κ. Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη λέκτορας, κόρη του τ. καθηγητή Νικόλαου Χατζηχρηστίδη

Στο Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, η κ Αννα Κατερινοπούλου, λέκτορας, κόρη του καθηγητή Αθανάσιου Κατερινόπουλου (εκκρεμεί ο διορισμός).

Στα ΤΕΦΑΑ, ο κ. Ιωάννης Δουβής, λέκτορας, γιος του τέως αναπλ. καθηγητή Σταύρου Δουβή είχε εκλεγεί και διορίστηκε, στη συνέχεια όμως παραιτήθηκε κι ανέλαβε καθήκοντα στο Παν. Πελοποννήσου.

Στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης εξελέγη η κ. Μαριέττα Παπαδάτου - Παστού λέκτορας κόρη του καθηγητή Ιωάννη Παπαδάτου (εκκρεμεί ο διορισμός).

Στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ η κ. Ελλη Φιλοκύπρου επικ. καθηγήτρια κόρη του τ. αντιπρύτανη Γεωργίου Φιλοκύπρου και στο Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Επιστήμης, εξελέγησαν δύο μέλη ΔΕΠ τέκνα διδασκόντων (Ελένη Γέμτου λέκτορας κόρη του τέως καθηγητή Πέτρου Γέμτου και Ελπίδα Τζαφέστα αναπλ. καθηγήτρια κόρη του τέως καθηγητή Σπυρίδωνα Τζαφέστα).
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: