Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά όλοι

«Η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

Συνέντευξη: Λουκάς Δημάκας

Δραματική προειδοποίηση ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε πως «θα ζήσουμε πιο φτωχά» για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης και ότι αν δεν προχωρήσουμε αμέσως σε θυσίες, ανοίγει ο δρόμος «για εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις», απευθύνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι γι' αυτές τις «συντεταγμένες και συνειδητές» θυσίες, που πρέπει αμέσως να αναληφθούν «οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο», η χώρα χρειάζεται ένα «κοινωνικό συμβόλαιο».
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, τις προάλλες ήρθε νέα «καταιγίδα» και τώρα, έπειτα από ένα δραματικό 48ωρο που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία και την επιστροφή του Πρωθυπουργού, άνοιξε ξανά θέμα νέων μέτρων. Γιατί να σας πιστέψουμε τώρα; Τι φταίει στην πολιτική σας και δεν υλοποιείτε τις αποφάσεις σας;
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν ένα δραματικό περιβάλλον. Τόσο οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία όσο και τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία διαμορφώνουν νέα δεδομένα και νέες ευθύνες για τη χώρα μας.
Ο ελληνικός λαός, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την εκρηκτική κατάσταση, τους υπαρκτούς κινδύνους για την πατρίδα μας και να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες τους. Η Ελλάδα θα αποτρέψει την περιθωριοποίηση και τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τον συλλογικό μας βίο και την εθνική συνοχή μόνο με επώδυνες θυσίες που θα πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο.
Οι τελευταίες ημέρες πιστεύω ότι ορίζουν το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εάν δεν προχωρήσουμε αμέσως σε συντεταγμένες και συνειδητές θυσίες, ο δρόμος της εσωτερικής κοινωνικής σύγκρουσης θα είναι ανοικτός. Πιστεύω ότι, αυτή την κρίσιμη ώρα, η χώρα χρειάζεται ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» για τις αναγκαίες θυσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης.
Την ώρα που ο κ. Σαμαράς κλείνει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, από την παράταξή σας ακούγονται κάποιες φωνές - δειλά είναι αλήθεια - για συγκυβέρνηση. Εχει προοπτική ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση, αλλά και διακριτούς θεσμικούς ρόλους για την αντιμετώπισή της, ώστε να μη μετεξελιχθεί σε συνολική πολιτική κρίση που θα οδηγούσε στην παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και στο χάος. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να επιδιδόμαστε σε ασκήσεις επί χάρτου και διεργασίες ερήμην της λαϊκής βούλησης.
Το πώς θέλει να κυβερνηθεί και με ποιες μορφές συνεργασίας, μπορεί να το πει μόνο ο λαός στις εκλογές, αλλά εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη διακυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια για να σωθεί η χώρα.
Η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες και σε περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας. Παράλληλα απειλεί και την Κύπρο για έρευνες σε περιοχή της δικής της ΑΟΖ. Αυτό δεν αναδεικνύει, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου;
Οι εξελίξεις στην περιοχή μάς επιβάλλουν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στους χειρισμούς μας και όχι συναισθηματική διαχείριση. Η ψύχραιμη στάση μας, που συνοδεύεται από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές «ανάχωμα» στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Ο χώρος της διεθνούς νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί το προνομιακό πεδίο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα οποία ασκούμε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα. Υποστηρίζουμε μια ενεργητική στρατηγική δράσεων και όχι αντιδράσεων και επιλέγουμε τον χρόνο των αποφάσεών μας, σύμφωνα με το πρωτογενές συμφέρον της πατρίδας μας.
Παρά τις συναντήσεις κορυφής Αθήνας - Αγκυρας, τη δημιουργία κοινής επιτροπής σε επίπεδο υπουργών, την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, στο επίπεδο του Αιγαίου υπάρχει κάποια πρόοδος; Εχουν μειωθεί οι προκλήσεις των Τούρκων;
Βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για την επίλυση των προβλημάτων και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των δύο λαών.
Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας, εμπιστοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας και όχι τον δρόμο της έντασης και της σύγκρουσης. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αξιολογείται, καθημερινά, για τις πράξεις της και όχι για τη ρητορική των δηλώσεών της. Και οι πράξεις της βρίσκονται σε απόσταση από τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.
Ακούγονται φωνές ότι πολεμικά πλοία, αεροπλάνα κ.λπ. δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι έτσι;
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην επανεξέταση πολλών επί μέρους οργανωτικών και λειτουργικών πτυχών και έχει συμβάλει στην αναθεώρηση αντιλήψεων και πρακτικών που κυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα.
Η ανάγκη για νοικοκύρεμα, για εξορθολογισμό και μείωση των περιττών δαπανών, για αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δεν εξασθενίζει την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι δήθεν «ειδικοί» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι αυτοί που «θαυμάζουν» τις συνεχείς προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Οφείλουν όμως να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: