Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τρίτη και 13 : γιατί θεωρείται ως η «μαύρη» μέρα του ημερολογίου;

Τρίτη και 13 σήμερα και προλήψεις και δεισιδαιμονίες θα είναι και πάλι στα «φόρτε» τους. Προληπτικοί και μη, θα ξυπνήσουν αν μη τι άλλο με μία περίεργη διάθεση, θα κάνουν το σταυρό τους και θα ευχηθούν να περάσει γρήγορα και «αναίμακτα» αυτή η αποφράδα μέρα. Η Τρίτη και 13 έχει καθιερωθεί ως η πλέον γρουσούζικη μέρα για Έλληνες και Ισπανούς.

Γιατί η "Τρίτη";

Τρίτη 29 Μαίου 1453 και ακούγεται η κραυγή «Εάλω η Πόλις». Η Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη των Αγίων, η πόλη των Αυτοκρατόρων, η «Νέα Ρώμη» όπως την αποκαλούσαν, πέρασε στα χέρια του οθωμανού δυνάστη. Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Τρίτη θεωρείται η χειρότερη μέρα της βδομάδας γιατί έχει συνδεθεί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ημέρα Τρίτη λοιπόν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ του Πορθητή και από τότε η καρδιά κάθε Έλληνα ματώνει όταν επισκέπτεται την Πόλη. Η Τρίτη έγινε μέρα πένθους για τους Έλληνες της Πόλης, ημέρα καταραμένη. Τα γλέντια σταμάτησαν, τα όργανα βουβάθηκαν, τα σπίτια δεν δέχονταν επισκέπτες. Η ημέρα Τρίτη σηματοδοτεί την πιο μελανή μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Γιατί ο αριθμός 13;

Ο αριθμός 13 όποια μέρα της εβδομάδας κι αν πέσει θεωρείται κακότυχος. Μία άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ «άτυχο» αριθμό που έχει φορτιστεί με τόσα αρνητικά συναισθήματα και δεισιδαιμονίες, μόνο και μόνο επειδή έπεται του 12!

Σε πολλούς πολιτισμούς το δώδεκα είναι ένας "ιερός", "μαγικός" ή συμβολικός αριθμός. Όλες οι προλήψεις που έχουν να κάνουν με το αριθμό 13, λένε, δημιουργήθηκαν επειδή χαλάει την «ιερότητα» και την αρμονία του 12.

Το δωδεκαδικό σύστημα μας υπαγορεύει ότι ο αριθμός 12 είναι ο πιο τέλειος αριθμός: 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, 12 τα ζώδια, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ιερά ευαγγέλια, 12 οι μαθητές του Ιησού.

Ο 13ος μαθητής θεωρείται ο Ιούδας. Η προσθήκη ενός επιπλεόν αριθμού μετά το 12, που φέρει το όνομα 13, σήμανε και την αρχή ενός νέου κύκλου. Κάτι καινούριο γεννιόταν, μία νέα τάξη πραγμάτων μόλις ξεκινούσε και αυτό προκάλεσε μία ανησυχία και μία ανασφάλεια στους ανθρώπους. Από τότε ό,τι άσχημο συνέβαινε και ό,τι αναποδιές έρχονταν πάντα αποδίδονταν στο 13. Ακόμα και στις κάρτες Ταρό, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος.

Τρίτη & 13: ένας εκρηκτικός συνδυασμός.

Με την Τρίτη να θεωρείται αποφράδα μέρα και το 13 «γκαντέμικος» αριθμός, ο συνδυασμός των δύο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από το υπέρτατο κακό. Να αναφέρουμε πάντως πως σε αντίθεση με Έλληνες και Ισπανούς, οι υπόλοιποι λαοί θεωρούν κακότυχο συνδυασμό το "Παρασκευή και 13". Όπως και να ‘χει, εσείς μην πτοείστε και μην χαλάτε τη διάθεση σας. Που ξέρετε μπορεί να είναι η τυχερή σας μέρα και να πιάσετε το... δεκατριάρι... Πόσο χειρότερα δηλαδή μπορεί να γίνουν τα πράγματα;
 
www.Pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: