Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πήραν πίσω τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ξεκίνησε η διαδικασία συμβιβασμού ενώπιον των Ειρηνοδικείων
Από τις 4 Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 ενεργοποιήθηκε το στάδιο της ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων κατά το οποίο αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Προϋπόθεση υπαγωγής σε αυτό το στάδιο είναι η προηγηθείσα, εντός του τελευταίου εξαμήνου, αποτυχία επίτευξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού του προηγούμενου σταδίου που έγινε με την πρωτοβουλία των υπερχρεωμένων
Στην απόσυρση της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας προχώρησε απόψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Η απόσυρση έγινε, ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου και όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι....
συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση θα επανακατατεθεί ως τροπολογία, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση της ΕΚΤ, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Χιλιάδες πολίτες μένουν απροστάτευτοι
Με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Μεταξύ των άλλων προβλέπονταν παράταση για τις ρυθμίσεις των χρεών, ευνοϊκό επιτόκιο, ενώ έμπαινε "φρένο» στις κατασχέσεις της κύριας κατοικίας των οφειλετών.
Καθιερώνονταν όριο ακατάσχετου στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό του οφειλέτη ή έως 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Καθίστατο προαιρετική για τον οφειλέτη πριν την κατάθεση της αίτησης η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών, ενώ έδινε τη δυνατότητα να υπαχθούν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν ατομικές επιχειρήσεις με στόχο τον βιοπορισμό και δεν είχαν το δικαίωμα να υπαχθούν στο πτωχευτικό δίκαιο των εταιρειών.
Επίσης προωθείτο η συλλογική αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη, προκειμένου να αποθαρρύνεται η δημιουργία δανειστών δύο ταχυτήτων, δηλαδή πιστωτών ενταγμένων στη διαδικασία και εκτός αυτής.

 http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: