Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μέρες και νύχτες 2007 - Καίγεται η Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Τρίπολη


http://www.report24.gr/wp-content/uploads/pirkagia_20094.jpgΜάχη με πολλά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο
σοβαρές φαίνεται πως είναι οι πυρκαγιές σε Τρίπολη, Έβρο και Μαλανδρίνο.
Το απόγευμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Την απόφαση έλαβε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, μετά από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.
Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.
Από τις 16 φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, ελέγχονται πλήρως όλες, εκτός από αυτή στην Αρκαδία.
Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.
Παράλληλα με εντολή του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ακυρώθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες, στο δήμο Τρίπολης.
Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο
Παρανάλωμα έχουν γίνει πάνω από 47.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα του Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης το καταστροφικό της έργο.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήδη από την Πέμπτη, ενώ έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
Η φωτιά στον Έβρο από δορυφόρο σήμερα
Στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.
Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Στην αστυνομία κρατείται εν τω μεταξύ ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς Πυροσβεστικό Σώμα Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς υποβοήθηση του έργου τους.
Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι με τη χαρτογράφηση και τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων, θα δοθεί η δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έκτασης της καταστροφής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια ώρα πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται πλέον τα χωριά Χαϊκάλι και Περιστέρα, παρ’ ότι οι φλόγες πλησίασαν τις αυλές των σπιτιών. Από τις φλόγες απειλήθηκαν η χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ, ένα εργοστάσιο ελαστικών και ένα εργοστάσιο μπετόν. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή αυξημένη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες.
Αντίθετα, τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στη Φθιώτιδα, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.
«Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση».

Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.
Πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη και στη Χίο στην περιοχή Φυτά, στο ΕυηνοχώριΜεσολογγίου και στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου.
«Μέρες ίσως χειρότερες του 2007»
«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».
Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Αλλωστε τόνισε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών και εξετάζεται ο εμπρησμός. Ο κ. Στεφανίδης πρόσθεσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες».
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού είπε ότι στη μάχη κατά της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα της χώρας έχουν διατεθεί κοντά στα 30 αεροσκάφη εκ των οποίων δυο είναι ειδική αποστολή από τη Γαλλία και δυο ειδική αποστολή από την Ισπανία.
«Η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστολή έξι μεγάλων αεροσκαφών αλλά μας ήρθαν τα τέσσερα. Δυο ιταλικά αντιμετωπίζουν φωτιές στη Νότια Ιταλία» πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να συμμορφωθούν με την οδηγία του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην καίνε καθόλου ξερά χόρτα ή ξύλα το καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανίδης το 50% της δύναμης του πυροσβεστικού σε εναέρια μέσα έχει διατεθεί στην περιοχή του Έβρου.
Στο επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος ο Γ. Παπανδρέου
Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, το Συντονιστικό και Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.) όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη και το Διοικητή του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. Υποστράτηγο Κων/νο Πετρόπουλο, για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, καθώς και για την κατανομή των επίγειων και εναερίων δυνάμεων, κατά τις σημερινές πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες των πυροσβεστών, -μονίμων, συμβασιούχων και εθελοντών-, που επιχειρούν ακατάπαυστα, στα μέτωπα των πυρκαγιών, σε ολόκληρη τη χώρα.
Δύσκολη χαρακτήρισε από την πλευρά του τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, καθώς όπως είπε, οι άνεμοι είναι δυνατοί, αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και δυσκολεύουν τις προσπάθειες που κάνει η Πυροσβεστική.
Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι με συνεχή, όπως είπε, προσπάθεια, «με αυταπάρνηση όλη τη νύχτα και όλη τη μέρα, σε όλη τη χώρα και με όλα τα εναέρια μέσα στον αέρα και σε συνεργασία με όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις», η κατάσταση θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.
«Προς το παρόν δίνουμε τη μάχη κυρίως στον Έβρο, στο Μεσολόγγι στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο και βεβαίως στην Αρκαδία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.
Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στις πυρόπληκτες περιοχές του Εβρου
Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του νομού Εβρου επισκέφθηκε σήμερα με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Αμυνας του κόμματος, Μαργαρίτη Τζίμα.
Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής και είχαν συνεργασία με το Γενικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του Νομού Έβρου, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρη Γιαννακίδη και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη.
Εκκληση στην πολιτεία να στείλει περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής, απηύθυνε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο κ. Τζίμας.
«Το μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιο. Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές πολιτών και τις περιουσίες τους», τόνισε, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κατοίκους της περιοχής.
ΚΚΕ: Ενημέρωση από τον Χρ. Παπουτσή
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
ΛΑΟΣ: Να περιπολεί ο στρατός στις επίφοβες περιοχές
«Συνεχώς τα τελευταία έτη, η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου παρουσιάζει έξαρση των πυρκαγιών. Πόση σοφία χρειάζεται άραγε ώστε αυτή την περίοδο να περιπολούν οι δυνάμεις του στρατού στις επίφοβες περιοχές;», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Δημοκρατική Συμμαχία: Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα δάση στην τύχη τους
Ελλείψεις όσον αφορά στη δασοπροστασία και ανύπαρκτες δράσεις αναδασώσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.
Όπως επισημαίνει η παράταξη, στην περίπτωση του Έβρου, η επέκταση της πυρκαγιάς σε πάνω από 30.000 στρέμματα σε δάσος «γεννάει εύλογα ερωτηματικά περί της αποτελεσματικότητας του συστήματος, που άλλωστε πάσχει δομικά από το 1998, όπως το επεσήμαναν από κοινού όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και στο τελευταίο πόρισμα της Βουλής, του 2008».
«Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα δάση της Ελλάδας στην τύχη τους. Οι αναδασώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες», παρατηρεί το κόμμα, επισημαίνοντας πως Η η υπόσχεση της κυβέρνησης για φυτεύσεις 100.000 στρεμμάτων στην τριπλοκαμένη Πεντέλη «ήταν ένα ακόμα ψεύδος».
Κάνει επίσης λόγο για επιδεικτική παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδα που επιτάσσει την αναδάσωση των καμένων. «Είναι καιρός η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ζητήσει ποινικές ευθύνες για τις περιοχές που, μετά την φωτιά, αφέθηκαν να ερημοποιηθούν κατά παράβαση του νόμου, αλλά κυρίως του ίδιου του ελληνικού Συντάγματος», καταλήγει.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο
Πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά και για αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, σύμφωνα με το σχετικό χάρτη πρόβλεψης, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι περιφερειακές ενότητες που πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι εξής:
-Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
-Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
-Κορίνθου, Αργολίδας και Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
-Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).
-Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
-Σποράδων (Περιφέρεια Θεσσαλίας).
-Λήμνου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
www.blog.gr
-Έβρου και Θάσου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: