Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έλληνας τουρίστας στην… Αλβανία

http://www.united-albania.com/tourism/durres/images/durresi1.jpg«Η θάλασσα είναι υπέροχη, το ξενοδοχείο αξιοπρεπέστατο και πληρώνουμε μόνο 50 ευρώ το δίκλινο με πλήρη διατροφή. Για τα παιδιά η τιμή είναι στα 25 ευρώ και παντού μιλάνε ελληνικά» λέει η Αλεξάνδρα Κυρίτση που μόλις επέστρεψε στην Αθήνα μετά από δεκαήμερες διακοπές με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά στην Χιμάρα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Έλληνες απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής πληρώνοντας μέχρι 100 ευρώ το δίκλινο σε πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων με πλήρη διατροφή στους Αγίους Σαράντα.

 «Το 30% των πελατών μας φέτος είναι Έλληνες», λέει ο Σ.Ρούστι, μάνατζερ μεγάλου ξενοδοχείου στη Χιμάρα. «Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών μας από την Ελλάδα».

Οι διακοπές στα αλβανικά παράλια για πολλούς Έλληνες μπορεί να θυμίζει ένα ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν καθώς η ανοικοδόμηση παραπέμπει στην δεκαετία του 80. Οι καθαρές ακτές, η περιποίηση και φυσικά οι χαμηλές τιμές αποτελούν ένα σημαντικό δέλεαρ για πολλούς Έλληνες κυρίως από την βόρειο Ελλάδα που επισκέπτονται και φέτος την «φθηνή» Αλβανία.


Τα τρία τελευταία χρόνια μάλιστα μεγάλα ξενοδοχεία των Αγίων Σαράντα προσφέρουν ειδικά πακέτα διακοπών για Έλληνες σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κέρκυρα.

«Συνήθως οι Έλληνες που κάνουν διακοπές στην Αλβανία δεν το λένε πολύ προς τα έξω αφού ακόμα υπάρχει προκατάληψη», λέει ο Σ. Ρούστι που τα τελευταία χρόνια βλέπει όλο και περισσότερους Έλληνες τουρίστες στην Χιμάρα.
Την ίδια στιγμή πολλοί Αλβανοί, που εργάζονταν στην Ελλάδα, επιστρέφουν στον τόπο τους, όπου δραστηριοποιούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Τον τελευταίο χρόνο ο αλβανικός νότος υποδέχεται και πάλι τα παιδιά του. Τα μειωμένα μεροκάματα, το υψηλό κόστος ζωής και η ανεργία στην Ελλάδα αναγκάζουν 30άρηδες μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρική γη. Εκεί μπορούν να επενδύσουν λιγότερο κεφάλαιο στο νέο τους ξεκίνημα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια στα αλβανικά παράλια έχουν δημιουργηθεί 5000 νέες κλίνες στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, δείγμα της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού στην γειτονική χώρα
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: