Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;



Ο Πλάτων μας λέει ότι ο Σωκράτης προτίμησε την υπακοή στους νόμους, τη συμμόρφωση ακόμη και σε μια ηθικά διάτρητη καταδίκη που του αφαιρούσε τη ζωή. Σήμερα, πολλοί προτιμούν να προβαίνουν οι ίδιοι σε ηθικά διάτρητες συμπεριφορές, αν πιστεύουν ότι κινούνται, έστω και οριακά, στα πλαίσια του νόμου, ή αν θεωρούν ότι θα αποφύγουν την τσιμπίδα του.

http://etc.usf.edu/clipart/1200/1245/socrates_1_lg.gifΕίναι σκληρό αλλά όποιος φιλοδοξεί να υπηρετήσει τον πολίτη προσφέρει πραγματικά   μόνο όταν  σέβεται πέρα από τους νόμους  και  κάποιους ηθικούς κανόνες. Γιατί  πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τους νόμους που ισχύουν για τους κοινούς πολίτες αυτόν θα τον δεσμεύουν και κάποιοι άλλοι ηθικοί κανόνες. Και κυρίως να ξέρει ότι συμβάλλει  στην αξιοπιστία των θεσμών αν έχει θάρρος, αν έχει έτοιμο μέσα του να πει το μεγάλο όχι όταν χρειαστεί, με όποιο κόστος.
Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία πολλά πράγματα φτάνουν να γίνονται νόμιμα, να είναι όμως μη ηθικά! Εφόσον ο νόμος προβλέπει τις ανάλογες διαδικασίες, τότε σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί, κάτι, το οποίο όμως κρίνεται ως μη ηθικό από την πλειονότητα των πολιτών μιας χώρας!
 Λοιπόν τι είναι ηθικό και τι παράνομο; Η ηθική του καθενός είναι ποικιλοτρόπως διαφορετική κάποτε από την ηθική του άλλου. Σαφώς και επηρεάζεται από την προσωπική μας κουλτούρα αλλά και απο τους νόμους
Ο νόμος απλώς προφυλάσσει, δεν προστατεύει την ηθική. Αν εμείς οι ίδιοι δεν την έχουμε(ηθική), λειτουργεί επί ματαίω ο νόμος.
Ακόμα και η δημοκρατία  ποτέ δεν υπήρξε το πάγιο πρότυπο που να εξασφαλίζει την ηθική υπόσταση του κάθε ανθρώπου. Η ηθική, όπως και η νομιμότητα, μαθαίνεται στην οικογένεια, βιώνεται στην κοινωνία και αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά του καθενός μας

16 σχόλια:

giannisdistomo είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΤΣΟΠΑΝΕ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

τσοπανε αυτος ο giannidistomo που σε χειροκροταει ειναι εκεινο το ηθικο στοιχειο που λασπολογουσε στα blog.γιατι αν ειναι ετσι ν αρχισεις ν ανησυχεις.μιας και σε ξαναβρηκαμε κυρ γιαννη δεν απαντησες ακομη.το κλεψατε η οχι το ονομα.

3o mati είπε...

Είναι σκληρό αλλά όποιος φιλοδοξεί να υπηρετήσει τον πολίτη προσφέρει πραγματικά μόνο όταν σέβεται πέρα από τους νόμους και κάποιους ηθικούς κανόνες. Γιατί πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τους νόμους που ισχύουν για τους κοινούς πολίτες αυτόν θα τον δεσμεύουν και κάποιοι άλλοι ηθικοί κανόνες. Και κυρίως να ξέρει ότι συμβάλλει στην αξιοπιστία των θεσμών αν έχει θάρρος, αν έχει έτοιμο μέσα του να πει το μεγάλο όχι όταν χρειαστεί, με όποιο κόστος.

Ανώνυμος είπε...

να και ο αλλος ηθικος το 3 ματι.ρε τσοπανο αυλο υβριστων που μετενοησαν εγινες αν και τετοια κομματοσκυλα ποτε δεν αλλαζουν

Ανώνυμος είπε...

οτι ειναι νομιμο ειναι και ηθικο? μπουρδολογιας το αναγνωσμα, ετσι για να γεμισουμε καμια e-σελιδα τσοπανε!!! αστο το σπορ της φιλοσοφιας και της ηθικης-δεν ειναι για σενα και τους γιαννο-τριτοματο-ασκερια σου...,...

Ανώνυμος είπε...

ANONYME 12+52 NA AGIASEI TO STOMA SOU.ASTH FILOSOFIA RE TSOPANE TRABA NA ARMEKSEIS KAMIA GIDA KALESA.

3o mati είπε...

οτι δεν σας εκφραζει θελει λασπη μονιμα.
η ηθικη δεν εχει καμια σχεση με καποιους απο σας.
ειναι φιλοσοφια ο προβληματισμος και σας φταιει ο τσοπανος μετα.
για πες μας ρε παραπανω σχολιαστη για πoιον απο σας ειναι το σπορ αυτο;
για την ταμπακιερα και την ουσια τιποτα...
λασπη και βρισιες χωρις τιποτα αλλο.
δεν υπαρχει τιποτα λαθος στην καθημερινοτητα μας;
το μονο λαθος για σας ειναι το ονομα;
ας το αλλαξουμε για ναρθει η χειμερια ναρκη σας...γιατι δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξετε εσεις....

Ανώνυμος είπε...

3ΜΑΤΙ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ!
ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ είπε...

3 ΜΑΤΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΒΡΙΖΕΙΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΕΔΡΟ .ΚΑΛΛΥΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ.ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΕΣΥ!!ΠΟΥ ΤΑ ΜΙΣΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Σ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΣΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΓΙΑΤΙ 3 ΜΑΤΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3 ΜΑΤΙΑ,ΓΙΑΝΟΔΙΣΤΟΜΟ,ΗΛΙΟΙ,ΑΝΝΕΣ ΜΑΡΙΕΣ,ΔΗΜΑΚΕΣ Κ.Λ.Π ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΒΓΕΙ ΠΟΤΕ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΔΕΞΙΟΣ,ΚΙ ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ Η Ο ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ Η Ο ΠΙΝΕΝΕΣ,ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.

3o mati είπε...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΙΠΕΣ....;
ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ...
΄΄ΜΟΛΛΩΝ ΛΑΒΕ’’

Ανώνυμος είπε...

"Μολών λαβέ" με ένα λάμδα!

3o mati είπε...

το αλλο λαμδα για τα ΛΑΜΟΓΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ακουσα πως αυτο το θεμα του κυριου μπλοκερ στα πηγαδακια της λακκας ηταν πρωτο θεμα.γιατι;
υπαρχει κατι που δεν το γνωριζουμε εμεις οι απλοι θνητη;
αν καποιος ξερει κατι παραπανω ας μας πει.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙΟ είπε...

Επειδή θέλουμε να σου κάνουμε «επίδοση», για όλες αυτές τις μπούρδες που κατά καιρούς λες , για να απολογηθείς στο ανάλογο τμήμα του Μπουρδολογείου, κ. 3o mati ή όπως αλλιώς σε λένε , σε παρακαλώ γράψε μας την ακριβή σου διεύθυνση καθώς και το ονοματάκι σου, γιατί διαβλέπω ότι είσαι και αρουραίος και μάλλον δεν θα σε βρούμε να σε ειδοποιήσουμε και μάλλον θα δικαστείς ……. Ως βλάκας, χωρίς να παραλάβεις αυτοπροσώπως το στέμμα.

ΙΚΑΡΟΣ είπε...

Το να ανατρέχεις στα λόγια, στα έργα και στις σκέψεις των Αρχαίων Φιλοσόφων, το να τοποθετείς τις σκέψεις αυτές στο σήμερα, είναι κίνηση ευθύνης, προβληματισμού και πράξη διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων που διαβάζουν το blog αυτό.
Φυσικά και θα υπάρχουν αναγνώστες (bloger’s) που θα ¨στραβώνουν¨ σε καθετί που θίγει τον πολιτικό μικρόκοσμό τους, φυσικά και θα υπάρχουν άνθρωποι που η ηθική, είναι ¨άγνωστη λέξη¨ και ¨το νόμιμο¨ σκεπάζει τις ανήθικες πράξεις τους.
Το κείμενό σου Τσοπάνε, είναι κατακριτέο από κείνους τους ανθρώπους, που διαβάζοντάς το, το μυαλό τους πάει ¨ στον Δήμαρχο και την αδερφή του¨, ¨ στην τοποθέτηση συμβούλου κολλητού¨ και ¨ στην ανάθεση έργου, πάλι σε κολλητό¨. Όταν δε μπορούμε να χτυπήσουμε τον γάιδαρο (Δήμαρχο), χτυπάμε το σαμάρι (Τσοπάνο).

3o mati είπε...

υπομονη και σε λιγο ερχεται....