Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το χωριό που καλλιεργεί εικονικά τιμολόγια

Εκατομμύρια ευρώ εξασφάλιζαν οικογένειες στο Άρμα Θηβών

http://1.bp.blogspot.com/-AG-RjdSeVgc/TdYZsZIZ4fI/AAAAAAAAIF4/sRKZ7bSrRPE/s1600/agrotes_kalo_xorafi.jpgΑπό τότε που κάποιοι κάτοικοι του χωριού Άρμα στη Βοιωτία ανακάλυψαν ότι η πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια ήταν τα πλαστά τιμολόγια, έπαψαν να περνούν τις ημέρες τους στα χωράφια και έστησαν μια βιομηχανία θράσους που άφησε άφωνους ακόμα και τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περίπου 80 οικογένειες του χωριού ήταν δεμένες στο άρμα της απάτης, εξασφαλίζοντας εκατομμύρια ευρώ με τη μέθοδο της επιστροφής ΦΠΑ από αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων.

Από τα θερμοκήπια της περιοχής αναδύεται οσμή πρωτοφανούς σκανδάλου, που σε μικρό χρονικό διάστημα μετέτρεψε φτωχούς αγρότες σε εκατομμυριούχους και προκάλεσε άνευ προηγουμένου αιμορραγία στα κρατικά ταμεία καθώς ο ΦΠΑ καταβλήθηκε στους επιτήδειους χωρίς κανέναν λόγο.

Όπως δημοσιεύει η «Realnews», τα μεγάλα ποσά που κατέληγαν ως επιστροφές ΦΠΑ από τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας κίνησαν τις υποψίες των ελεγκτικών μηχανισμών και το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες έφοδο στο χωριό Άρμα, ήρθε αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν ποτέ τον αγροτικό κόσμο.

Εικονικά τιμολόγια που ξεπερνούν σε αξία τα 80 εκατ. Ευρώ
και αντιστοιχούσαν σε επιστροφή ΦΠΑ περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ είχαν αντικαταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, και είχαν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη τάξη νεόπλουτων αγροτών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, που επί χρόνια λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, είχαν επιστρατευτεί πλαστές σφραγίδες, αχυράνθρωποι και αγρότες «μαϊμού» που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς να έχουν καν χωράφια στην ιδιοκτησία τους, όπως προέκυψε από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το «μπλόκο» στο μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησε με ελέγχους του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή ο οποίος εντόπισε τη μεγάλη κομπίνα κι έδωσε εντολή για έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που πήραν τη σκυτάλη των ελέγχων δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έφτασαν στο Άρμα Θηβών, καθώς ερευνώντας όλα τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι το μισό χωριό συμμετείχε στο «πάρτι», βάζοντας στην τσέπη ιλιγγιώδη ποσά.

Στο σκάνδαλό εμπλέκονται συνολικά τουλάχιστον 80 φυσικά πρόσωπα, όλοι κάτοικοι του χωριού, για τους οποίους το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη σε δέσμευση των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες.
το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι ελεγκτές «σκόνταψαν» σε υπεράνω πάσης υποψίας αγρότισσα, που είχε στην κατοχή της περίπου 100 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ.

Η γυναίκα που φαινόταν να καλλιεργεί κρεμμύδια και πατάτες στα χωράφια της στο χωριό, δεν ήταν παρά ο αχυράνθρωπος που χρησιμοποιούσαν οι αετονύχηδες για την είσπραξη των χρημάτων. Εκδόθηκαν δηλαδή τιμολόγια στο όνομα της τα οποία το ΣΔΟΕ θεωρεί εικονικά, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι ανύπαρκτοι έμποροι αγόρασαν τη σοδειά της.

Παράλληλα εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιτήδειων που είχαν ιδρύσει επιχειρήσεις «φαντάσματα» για μια ημέρα, μόνο και μόνο για να θεωρήσουν τιμολόγια και μα βάση αυτά να εκδίδουν στη συνέχεια τα πλαστά. Τα στοιχεία για τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες σχηματίζουν μικρά βουνά στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεχίζει τους ελέγχους με εντατικούς ρυθμούς σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχώς οι ελεγκτές ανακαλύπτουν αγρότες που πλούτισαν εξαπατώντας το Κράτος, χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο χωράφι, σε βάρος όλων των αγροτών που δουλεύουν σκληρά, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής πρωτογενούς οικονομίας.

Η αξία των εικονικών τιμολογίων εκτιμάται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη των 80 εκατ. Ευρώ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος αφού στο κόλπο ήταν πολλά ακόμη χωριά της περιοχής Βοιωτίας.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: