Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής θητείας

Στο τραπέζι, επίσης, το εύρος των αναβολών και τα κριτήρια σωματικής ικανότητας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Ανοιχτά στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το εύρος των αναβολών λόγω σπουδών και υγείας αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού της σωματικής ικανότητας του στρατεύσιμου (π.χ. Ι 4, Ι 5) ανέφερε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας.
Στην απόφαση για επανεξέταση των παραπάνω όσον αφορά τη θητεία οδηγήθηκε το Πεντάγωνο από τα οξύτατα προβλήματα επάνδρωσης των μονάδων. Αυτά προκλήθηκαν, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, από τη «χωρίς μελέτη και προγραμματισμό» μείωση της στρατιωτικής θητείας που πραγματοποίησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 η γαλάζια, τότε, πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ταυτόχρονα το οξύ επιχειρησιακό πρόβλημα που δημιούργησε η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες επιδεινώνεται από την αδυναμία πρόσληψης για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών - τουλάχιστον για ένα έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπεγλίτης ακύρωσε απόφαση του προκατόχου του κ. Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Ηδη δόθηκε εντολή μέρος των κατατασσόμενων στον Στρατό Ξηράς να μεταφερθούν στους άλλους Κλάδους όπου η θητεία είναι σχεδόν για όλους 12 μήνες.

Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο νεοσύστατος θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη πριν καν ξεκινήσει καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι δεν λύνει, αλλά ίσως δημιουργεί νέα προβλήματα με το ύψος του μισθού κ.ά.

Ανάλογα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κι όσον αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες καθώς ο αριθμός τους έχει μεγαλώσει κι εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν προβλήματα όταν λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθησαν.

Το υπουργείο βλέπει επίσης με προβληματισμό να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τών υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων, γεγονός που έχει επίπτωση στην «οροφή» των στρατευμένων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μπεγλίτης έχει δώσει εντολή διεξαγωγής μελέτης για τον εντοπισμό των αιτιών της διαρροής που διαπιστώνεται. Είναι χαρακτηριστικό - είπε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου - ότι για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, ενώ έχουν κληθεί βάσει των δημοτολογίων περίπου 22.000 νέοι, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αναμένεται να καταταγούν περίπου 13.000!
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: