Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ρασοφόροι κατάσκοποι στο Άγιο Όρος

Διαβάστε για τα παιχνίδια κατασκοπείας στο Άγιο Όρος. Τι ήθελαν οι μυστικές υπηρεσίες

Βούλγαροι μοναχοί είχαν σταλεί ως μυστικοί πράκτορες στα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους στις δεκαετίες 1970 και 1980.
Όπως αποκαλύπτουν "ΤΑ ΝΕΑ", η μυστική υπηρεσία της κομμουνιστικής Βουλγαρίας είχε βάλει στο μάτι τη κληρονομιά των μοναστηριών του Αγίου Όρους ενώ σημειώνει πως ο "πράκτορας Κοβάτσεφ", νυν μητροπολίτης Βάρνας Κυρίλλος είχε αποστολή να αποσπάσει σπάνια βιβλία, εικονίσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία "Ακρόπολη", έτσι την ονόμασε η βουλγαρική Μονή Ζωγράφου.
Από τη δεκαετία του 1970, οι πράκτορες της Νταρζάβνα Σίγκουρνοστ (DS), της μυστικής υπηρεσίας της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, προσπάθησαν να αρπάξουν τα πλούτη του Αγίου Όρους, κάνοντας τα πάντα για να διεισδύσουν σε αυτό.
Από κόσκινο η μοναστηριακή ζωή
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κοβάτσεφ, ο οποίος οπλισμένος με μια φωτογραφική μηχανή πήγε στο Άγιο Όρος με αποστολή να ξεψαχνίζει τη κληρονομιά των μοναχών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κοβάτσεφ περιέγραψε με λεπτομέρειες τις ίντριγκες των μοναχών,  οι οποίοι συνωμοτούσαν, καβγάδιζαν για τα κλειδιά του ταμείου, έκλεβαν ζαχαρωτά από την τραπεζαρία και διακινούσαν λαθραία οινοπνευματώδη!
"Η DS έθεσε επιδέξια προς όφελός της αυτές τις διαιρέσεις και τις αδυναμίες. Ο νεαρός μοναχός πήγε και σε άλλα μοναστήρια αναζητώντας βουλγαρικά κειμήλια. Όταν δεν μπορούσε να τα κλέψει, κρατούσε σημειώσεις και τα φωτογράφιζε", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική υπηρεσία αντικατασκοπίας αύξησε την επαγρύπνησή της και τελικά έβαλαν αιφνιδίως τέλος στην παραμονή του πράκτορα Κοβάτσεφ την άνοιξη του 1979, με την αιτιολογία "υπερέβη τα καθήκοντά του". Στην ουσία όμως εκδιώχθηκε με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο, τον τραβούσαν από τα μαλλιά, του έβγαλαν τα ράσα και τον έδεσαν πάνω σε ένα μουλάρι.
Φυσικά, τα παιχνίδια κατασκοπίας όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς οι Βούλγαροι έστειλαν στον Άθωνα τον Ναθαναήλ, ή καλύτερα πράκτορα Μπλαγκόεφ, ο οποίος έδρασε από το 1976 έως το 1980.
Από τις αναφορές του πληροφορείται κανείς πως υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι δύο μοναχοί της Μονής Ζωγράφου που ήταν πράκτορες της DS, χωρίς να γνωρίζει ο ένας για τον άλλον. Ο πράκτορας Μπλαγκόεφ χρησίμευσε πολύ στις βουλγαρικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν ακίνητα των μοναχών που ενδιαφέρουν πολύ το βουλγαρικό κράτος.
Το 1980, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι Βούλγαροι παρουσίασαν τη φωτοτυπία ενός εγγράφου του 1856 που φέρει τη σύγχρονη σφραγίδα της Μονής Ζωγράφου με κυριλλικούς χαρακτήρες, "γεγονός που έθεσε προσωρινά τέλος στις ελληνικές διεκδικήσεις" επί της μονής, γράφει ο ιστορικός Μόμτσιλ Μετόντιεφ.
Το χειρόγραφο της "Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας"
Η σημαντικότερη επιχείρηση των βουλγαρικών υπηρεσιών στον Άθωνα ήταν η κλοπή το 1988 του χειρογράφου της "Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας" του 17ου αιώνα, ενός κειμένου που θεωρείται ότι θεμελιώνει τη βουλγαρική εθνική ταυτότητα.
Η DS αντικατέστησε το πρωτότυπο έγγραφο με ένα σχεδόν τέλειο αντίγραφο.
Το χειρόγραφο επέστρεψε το 1998 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ υποστηρίζοντας πως "μια κλοπή και ιεροσυλία δεν έχει τίποτε ηρωικό, και ακόμη λιγότερο πατριωτικό".

 http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: