Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Στο Καρναβάλι της Πάτρας οι Κουδουναραίοι του Διστόμου.

Στο Καρναβάλι της Πάτρας συμμετέχουν σήμερα και αύριο οι Κουδουναραίοι του Διστόμου.
Οι νέοι της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας με τα βαριά κουδούνια, τις προβιές και τις μαγκούρες με την ελπιδοφόρα φούντα της ελιάς στο πάνω μέρος τους, θα τριγυρνούν πηδώντας όλο το απόγευμα και το βραδάκι στις γειτονιές της Αχαικής πρωτεύουσας «μεταφέροντας» το διονυσιακό δρώμενο, ενώ αύριο Κυριακή θα βρίσκονται μαζί με τίς επικεφαλής φιλοξενούμενες καρναβαλικές ομάδες.
Μπορεί ακόμα  ο «πάγος» από την απαράδεκτη  απόφαση  του Δικαστηρίου της Χάγης να σφίγγει τις καρδιές και τις γροθιές, ωστόσο οι νέοι του μαρτυρικού χωριού έχουν ζωστεί εδώ και μέρες τα βαριά κουδούνια του «Παλαβομήτρου» και όπως κάθε χρόνο, δίνουν έναν άλλο τόνο τις απόκριες στον τόπο τους και στα γύρω χωριά της Βοιωτίας.

Εχουν βγεί στους δρόμους για να φέρουν το μήνυμα της αναγέννησης της φύσης. Ένα έθιμο προάγγελος της άνοιξης και κατά προέκταση της γονιμότητας, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αυτό το αρχαιοελληνικό έθιμο, μπορεί να το βρει κανείς, όσον αφορά την Ρούμελη, μόνο στο Δίστομο Βοιωτίας.
Οι κουδουναραίοι τρέχοντας και αναπηδώντας και φορώντας προβιές, με μουτζουρωμένα τα πρόσωπά τους, και τα ραβδιά με κλάδους ελιάς ξεχύνονται στα μαγαζιά και στα στενά.
Κοντοστεκούμενοι τραγουδούν τα πανάρχαια αποκριάτικα τραγούδια με τις βωμολοχίες και το σεξουαλικό περιεχόμενο.



 http://www.prionokordela.gr

6 σχόλια:

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ είπε...

Να τι έγραψαν τα μεγαλύτερα σάιτ της χώρας για την παρουσία των Κουδουναραίων του Διστόμου στην Πάτρα σήμερα - κατι που εδειξε και σχολίασεκαι η ΕΡΤ:
Παρέλασαν πρώτοι οι «Αγανακτισμένοι»
Πριν από τη έναρξη της παρέλασης, περίπου 100 άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους απ΄ όπου θα περνούσαν τα άρματα και οι καρναβαλιστές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των νέων οικονομικών μέτρων.

Μεταξύ των πανό κυριαρχούσε το μήνυμα για «Αντίσταση», ενώ δεν έλλειψαν και μηνύματα σχετικά με την πρόσφατη υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για την καταστροφή του Διστόμου από τους Ναζί.

«Οι κουδουναραίοι του μαρτυρικού Διστόμου και όλων των πόλεων της Ευρώπης που έσφαξαν οι Γερμανοί ναζιστές χτυπάμε τα κουδούνια πάνω από τα αίματα των θυμάτων τους για να ξυπνήσουν οι όποιοι αμετανόητοι απόγονοί τους», έγραφε το συγκεκριμένο πανό.


Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ αρκετοί από τους θεατές τους χειροκροτούσαν.

Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και στη συνέχεια ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση με επικεφαλής τον βασιλιά καρνάβαλο, ενώ ακολούθησαν τα σατιρικά και καλλιτεχνικά άρματα του δήμου Πατρων.

ΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ είπε...

Τι δουλεια εχουν οι νεκροι με το καρναβαλι? μην το τραβαμε πολυ ρε παιδια γιατι θα βρεθουμε στο αλλο ακρο να μας κοροιδευουν.

ΕΓΩ,Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ...ΛΟΓΙΚΟΣ! είπε...

ΠΡΟΣ ''ΛΟΓΙΚΟ''που είτε είσαι ...παράλογος είτε αλλάζεις τόπο καταγωγής για να θολώσεις τα νερά!Φίλε, λιγικέψου!ΤΟ ΜΈΣΟΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΆΝΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ! Ενα διονυσιακό δρώμενο που τηρείται απαρέγκλητα στο Δίστομο από αιώνες,εχει απαραιτήτως την θέση του στομεγαλυτρο καρναβάλι της χώρας. Γι αυτό και τιμήθηκε τόσο στην Πάτρα και από την ΕΡΤ. Από την άλλη οι φορεις του έθιμου αυτού, οι ΝΕΟΙ, νιώθουν και ένα άλλο χρέος: Να μην τα βάλλουν κάτω από όποιες αποφασεις της Χάγης και να περάσουν το μήνυμα μέσα από οποιδήποτε πρόσφορο μέσον: ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ (και όσοι έπρεπε,έξω) ΕΊΔΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΣΤΟΜΙΤΕς - ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. Οι νέοι του Διστόμου μίλησαν πάνω από τα αίματα των χωριανών τουν και διατράνωσαν και οτι η ζωή συνεχίζεται και οτι ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ. Αν οι απογονοι των ΝΑΖΙ ...ξυπνήσουν θα έχουν συμβάλλει και τα κουδούνια, τα κυπριά και οι τσουκάνες του Παλαβομήτρου και του Παλαβοστάθη! Πρέπει όμως να μάθεις να τα ...ακούς!

ΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ είπε...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ...............

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ.

ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ είπε...

ΡΕ ΛΟΓΙΚΕ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ,ΑΠΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΙ ΑΠΑΝΩ!!
ΠΑΛΙΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΛΕΓΑΜΕ ¨¨ΣΑ ΔΙΣΤΟΜΙΤΚΟ ΜΠΛΑΡ¨¨

Ανώνυμος είπε...

παραπανω λογικε μηπως ξερεις σημερα στην αραχοβα ποιον λεμε το ποιο ξλο αραχωβιτκο μπλαρρ;
αν δεν το ξερς και δεν το λες εισαι φιλοςττ.