Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πνιγμένες στα χρέη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χρέη 193,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα του Μνημονίου απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Χρέη ύψους 193,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πνίγονται, με τα νέα μέτρα του Μνημονίου να τις σπρώχνει ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το ύψος των συνολικών οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 193,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις οι περισσότερες είναι προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι οφειλές των επιχειρήσεων από δάνεια ανέρχονται σε 135,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα χρέη είναι των εμπορικών επιχειρήσεων που υπολογίζονται σε 24,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονται στα 41,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ενώ στο ΙΚΑ τα χρέη είναι της τάξης των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι μικρομεσαίοι οφείλουν επίσης 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΕΕ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία. Λιγότερα είναι τα χρέη στη ΔΕΗ (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ στην ΕΥΔΑΠ οι οφειλές ανέρχονται σε 334,2 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζει ότι η αλόγιστη υπερφορολόγηση και τα αποτυχημένα υφεσιακά μέτρα ''εκτέλεσαν'' την αγορά και οδηγούν την ελληνική κοινωνία ολοταχώς στον δρόμο του Τρίτου Κόσμου.

"Ξανασκέψου την Ελλάδα..." είναι ο τίτλος της εκστρατείας που ξεκινά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για την αποκατάσταση της εμπορικής πίστης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ επισκέπτεται στο τέλος του μήνα τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους θεσμικών ευρωπαϊκών οικονομικών και κοινωνικών φορέων.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: