Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Άρχισαν τα "ναι μεν, αλλά..." οι εταίροι

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πέραν των εκτενών αναφορών στα πρωτοφανή επεισόδια της Κυριακής που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί το κέντρο της Αθήνας, κυριαρχεί ένα σαφώς θετικό κλίμα για την απόφαση της Βουλής με την οποία εγκρίθηκε το νέο Μνημόνιο και η συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα παίζει από χτες συνεχώς πρώτο θέμα και με πολλές διακοπές της ροής των ειδήσεων, ως έκτακτη επικαιρότητα, στα μεγαλύτερα πρακτορεία (διαβάστε εδώ σχετικά). Και , πλέον, τις τελευταίες ώρες η σκυτάλη έχει αρχίσει να περνά στους εταίρους μας, από τους οποίους η επίσης θετική αποτίμηση της χτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή συνοδεύεται από ένα "αλλά"...


«Χάος και καταστροφή» θα έφερνε η μη υιοθέτηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


«Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε σήμερα ο Μπαρόζο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας ότι «η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».O Επίτροπος Οικονομικών κ. Όλι Ρεν χαιρέτισε την ψήφο της ελληνικής Βουλής, προσθέτοντας ότι "Μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες". Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα θα είναι πολύ απαιτητικό και τόνισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας χρειάζεται "χρόνο και θυσίες".


Διαβάστε σχετικά εδώ


Θετική ήταν η υποδοχή από το Βερολίνο, ωστόσο οι επιφυλάξεις ήταν προφανείς. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ , εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε την ψήφιση των μέτρων λιτότητας, λέγοντας ότι «η ευρεία πλειοψηφία δείχνει την ετοιμότητα των Ελλήνων να κάνουν μείζονες περικοπές και να απελευθερώσουν την αγορά εργασίας για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».


Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να προσθέσει ότι η τελική απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα ληφθεί τον Μάριο, ενώ ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ήταν πιο σκληρός: ";Oλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα. Παραμένουμε επιφυλακτικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά."


«Χάος και καταστροφή» θα έφερνε η μη υιοθέτηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


«Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε σήμερα ο Μπαρόζο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας ότι «η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».


 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: