Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Δεν υπάρχει διάσωση, μόνο χρεοκοπία για την Ελλάδα

Φαρσοκωμωδία χαρακτηρίζει τη διάσωση το γερμανικό περιοδικό Spiegel, προβάλλοντας ως μόνη λύση για την Ελλάδα την χρεοκοπία.
"Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική μαστίγιο και καρότο απέτυχε, δεν έχει εφαρμογή η ιδέα πως η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το βάρος του χρέους της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και υπό όρους πακέτα βοήθειας" υποστηρίζει.
Το δημοσίευμα επικρίνει τόσο την στάση της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της Αθήνας, καλώντας όλες τις πλευρές να προχωρήσουν "στην πιο έντιμη λύση, την χρεοκοπία" με ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.
Μάλιστα, το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα τι είδους πακέτο διάσωσης οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές "χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί".
Υποστηρίζει δε ότι....
το νέο πακέτο απλώς θα αναβάλει τα προβλήματα και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες.
Μάλιστα αναφέρει πως γνωρίζουν (τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Μέρκελ-Σαρκοζί) πως  οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν, αλλά όλοι συνεχίζουν "για λόγους εσωτερικής πολιτικής".
"Και μόνο οι πρόσφατες αναφορές για επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας ή ελληνικό ταμείο για αποπληρωμή των τόκων δείχνουν το βαθμό του παραλογισμού των διαπραγματεύσεων", συνεχίζει.
Παράλληλα, ο αρθρογράφος προτείνει ένα γενικό "κούρεμα" στο οποίο θα συμμετέχουν και η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο και χαρακτηρίζει ως την "πιο έντιμη λύση της χρεοκοπίας".
"Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, και μεγαλύτερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά εάν συνδυαζόταν με μία πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης, με ένα είδος "σχεδίου Μάρσαλ" καταλήγει το άρθρο, θα ήταν τότε ένα πακέτο διάσωσης που αξίζει το όνομά του".
Κλειστός λογαριασμός ίσον απώλεια κυριαρχίας
"Με τον κλειστό λογαριασμό η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία της" αναφέρει, παράλληλα,δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, συμπληρώνοντας πως οι Έλληνες θα χάσουν εν μέρει το κυριαρχικό δικαίωμα επί του προϋπολογισμού τους.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει λογική την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ παρομοιάζει τον εν λόγω λογαριασμό με την Γερμανική πρόταση περί επιτροπείας η οποία απορρίφθηκε.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με τίτλο "Πρόταση για παράδοση των όπλων" αναφέρεται πως όσα ξαφνικά τις προηγούμενες ημέρες ήλθαν σαν προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων, πρώτα ο δημοσιονομικός Επίτροπος και τώρα ο κλειστός λογαριασμός,  δείχνουν ότι ήδη παίζει η μουσική της εκδίωξης από την Ευρωζώνη. Τη στιγμή μάλιστα που το όλο συνοδεύεται από καλά ενορχηστρωμένες δηλώσεις ότι η υπομονή με τους Έλληνες κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει.
"Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζουν ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στο αίτημα για ειδικό λογαριασμό όπως δεν ανταποκρίθηκαν και σε εκείνο για ένα δημοσιονομικό Επίτροπο. Γιατί αυτό θα σήμαινε ολοκληρωτική παράδοση των όπλων. Κανένα κοινοβούλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν μπορεί να τολμήσει να υποθηκεύσει τη δημοσιονομική κυριαρχία του για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες. Ακόμα κι αν βρίσκεται τόσο κοντά στο χείλος του οικονομικού γκρεμού όσο η Ελλάδα", τονίζει.
'Γι’ αυτό το να θέτει κανείς τόσο τέτοια αιτήματα που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν είναι πολύ πιο βολικό, ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ, παρά να πρέπει να υπερασπιστεί την αντιδημοφιλή ελληνική βοήθεια στην εσωτερική πολιτική σκηνή", αναφέρει και συνεχίζει: "αν, σοβαρεύοντας τα πράγματα, οι Έλληνες αρνηθούν, θα φταίνε τελικά οι ίδιοι για τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ".
"Στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν να είχαν δεχτεί τον δημοσιονομικό Επίτροπο ή βοηθητικά τον ειδικό λογαριασμό (και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις και τα πακέτα μέτρων λιτότητας). Αλλά και στους έλληνες πολιτικούς είναι χρήσιμα τέτοια ακραία αιτήματα. Μπορούν να το παίξουν πατριώτες, ενώ η χώρα κατρακυλά, χάρη στην ανικανότητά της, στη χρεοκοπία", καταλήγει.

 http://news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: