Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσκεψη για Βωξίτες Παρνασσού-Ελικώνα και Νικέλιο‏

http://fainareti.files.wordpress.com/2010/10/25712_1431127904745_1429291577_1148265_7311273_n.jpgH ανάγκη θέσπισης Πόρου Αντιστάθμισης Περιβαλλοντικών Απωλειών για τις τοπικές κοινωνίες, τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα δημόσια μεταλλεία - Βωξίτες Παρνασσού, Δίστομου, Ελικώνα κλπ, Νικελίου Λάρκο κλπ -  η αποκατάσταση ή εναλλακτική χρήση εγκαταλειμμένων λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και η εφαρμογή του αειφόρου  χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο ήταν τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα  σε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).Τα μεταλλεία της περιοχής μας  και τα όσα ζητήματα σχετίζονται με αυτά (αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά) αποτέλεσαν, όπως ανακοινώθηκε απο την Γεν. Γραμματεία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αντικείμενο σύσκεψης  εκπροσώπων της αιρετής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά και  τη Βουλευτή Φωκίδας κ Αφροδίτη Παπαθανάση υπό την προεδρία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη.  Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν: οι κκ Γιώτα Γαζή Αντιπεριφερειάρχης, Μπέτσιος Νίκος Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας,  Παπαϊωάννου Πανουργιάς μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Σπύρος Τζίμας Δ/ντής της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Αντώνης Αγγελόπουλος Σύμβουλος Υφυπουργού ΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών πόρων με καθετοποιημένη εξορυκτική και μεταλλουργική δραστηριότητα όπως Βωξίτης και Νικέλιο , συμβάλλοντας ουσιαστικά στο ΑΕΠ της Χώρας . Για την Στερεά Ελλάδα, η στρατηγική ανάπτυξής της βασίζεται στην ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου , ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού της περιοχής.   

Η ένταση αυτών των εκ φύσεως – όσον αφορά το περιβάλλον - παρεμβατικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί προβλήματα ενώ ταυτόχρονα αλληλεπιδρά και με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη σημερινή σύσκεψη αναδείχθηκαν όλα τα παραπάνω, ενώ συζητήθηκε κύρια η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή. Το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε την αιρετή Περιφέρεια τόσο για τους σχεδιασμούς που ακολουθεί σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών όσο και σχετικά με τη συνδρομή του για την αξιοποίηση των ορυκτών φυσικών πόρων της περιφέρειας προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ειδικότερα τα θέματα που τέθηκαν αφορούν στο σχεδιασμό που επιχειρείται από πλευράς Υπουργείου για τη συνολική Μεταλλευτική Πολιτική της χώρας, για τις πρώτες ύλες στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπό διαμόρφωση σχέδιο για την αναμόρφωση του Λατομικού Νόμου.

Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της περιφέρειας αφορούν στην αποκατάσταση ή εναλλακτική χρήση εγκαταλειμμένων λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην εφαρμογή του αειφόρου  χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο.

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της εξορυκτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων απομονωμένων περιοχών καθώς και στην ανάγκη θέσπισης Πόρου Αντιστάθμισης Περιβαλλοντικών Απωλειών για τις τοπικές κοινωνίες, τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα δημόσια μεταλλεία.

Ο Υφυπουργός κ Μανιάτης  ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την εποικοδομητική συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως στα πλαίσια της διαβούλευσης των επικείμενων νομοθετημάτων, απαιτείται η συστηματική συνεργασία και ο συντονισμός του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την ορθή αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: