Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματική τροπή στις συνομιλίες με την τρόικα - Τα "έσπασαν" με Βενιζέλο και αποχώρησαν!

- Το έλλειμμα έχει ξεφύγει και απαιτούν νέα μέτρα με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
- Τώρα αποφάσισαν να διαπραγματευτούν...
- Το ζήτημα της Ελλάδας παραπέμπεται στο επόμενο Eurogroup
- Δεν δεσμεύτεται το ΔΝΤ για την επόμενη δόση, στον αέρα το "πακέτο" δανεισμού

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομλίες μεταξυ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για τα επιπλέον μέτρα που μας ζητούνται λόγω μεγάλης απόκκλισης στους στόχους και κυρίως στο έλλειμμα που εμφανίζεται τελικά μεταλύτερο κατά 1% του ΑΕΠ.


Το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 8,7% έναντι 7,7% που ήταν ο στόχος πράγμα που θα σημάνει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές αποχώρησαν και δεν δεσμεύτηκαν για την εκταμίευση της επόμενης δοσης, καθώς στον αέρα βρίσκεται η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων, πράγμα που δεν δέχονται οι ελεγκτές, με αποτέλεσμα τώρα το θέμα να παραπέμπεται στους ευρωπαίους ιθύνοντες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διακοπούν οι συνομιλίες και οι αποφάσεις να ληφθούν στην σύνοδο του Eurogroup.

Το λόγο έχει τώρα η ΕΕ που καλείται να δώσει λύση, σχεδιάζοντας πιθανώς ξανά το πακέτο βοήθειας. Η εμπλοκή δεν μπορεί να γίνει σε χειρότερη στιγμή καθώς δίνει πολύ άσχημο σήμα για το δεύτερο δάνειο, που απαιτεί τη συμμετοχή ιδιωτών και που προχωρά αργά και δύσκολα.

Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι το ΔΝΤ θα δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρω που κανονικά θα εκταμιευόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ανοιχτά για το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ απέναντι στη χώρα μας.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: