Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εφιαλτικό σενάριο για στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις



 Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
«Σίγουρα και μέσα στον Οκτώβριο έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε», δήλωσε σήμερα στο Mega ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα».
Γράφαμε χθές για το πρόβλημα που δημιουργείται:
Η 6η δόση του δανείου από την τρόικα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, πράγμα αδύνατο αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έλθουν στις 17 για συνομιλίες. Επομένως, δε θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει ομαλά η χώρα και το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας ίσως υποχωρήσει και κάτω από 1 δις ευρώ.
Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο που επεξεργάζονται πλέον και στην κυβέρνηση και στην τρόικα, με μια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες φορές. Τους επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα δεν υπάρχουν ομόλογα που λήγουν, δεν θα χρειαστεί δηλαδή η Ελλάδα να πληρώσει, οπότε ακόμη κι αν δε δοθεί η δόση του δανείου δε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Δηλαδή δεν θα αναγκαστεί η Ελλάδα να πει ότι κηρύσσει στάση πληρωμών, επομένως δεν θα ενεργοποιηθούν ρήτρες, ούτε θα επικρατήσει πανικός για μια πιθανή χρεοκοπία.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα μπορέσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους να τους καλύψει;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν τα βρουν με την τρόικα και δεν εκταμιευτεί άμεσα η δόση, κάποια από τη μισθοδοσία μέχρι το τέλος θα έχει πρόβλημα. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα δώσει τα χρήματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους, ή να τους δώσει έναντι και τα υπόλοιπα σε ομόλογα έντοκα και βραχείας διάρκειας.
Ο μεγάλος φόβος είναι αν σε ένα τέτοιο σενάριο επικρατήσει πανικός, ο κόσμος τρέχει να βγάλει τις καταθέσεις του και καταρρεύσουν τράπεζες. Επίσης, στην επιβεβαίωση του σεναρίου αυτού θα μιλάμε ξεκάθαρα για εσωτερική χρεοκοπία, γεγονός που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διαχειριστεί η κυβέρνηση, οπότε θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.
Για τους παραπάνω λόγους ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε στη Θεσσαλονίκη με τρόπο που ήθελε να σοκάρει και είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Διότι γνωρίζει ότι έστω και μια μέρα καθυστέρηση να υπάρξει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων ο κόσμος θα ξέρει ότι έχουμε χρεοκοπήσει.
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων η συνεδρίαση του υπουργικού και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από αύριο στην Αθήνα έχουν πολλαπλή σημασία. Η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων 1 δις ή και παραπάνω θα επιβαρύνουν κυρίως μισθωτούς. Οπότε η κυβέρνηση θα θέσει και πάλι το εκβιαστικό δίλημμα «Η ολόκληρος ο μισθός έστω και μειωμένος ή καθόλου μισθός».
Το ερώτημα είναι που έχουν πάει τόσο λεφτά που περικόπηκαν επί 20 μήνες; Που πήγαν οι θυσίες του ελληνικού λαού και σε ποιο πηγάδι έχουν πεταχτεί τόσα λεφτά ώστε φτάσαμε να μην έχουμε χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: