Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Καλό το κοντοσούβλι αλλά τρώτε και ψάρι για δυνατούς μυς

Τα λίπη του προστατεύουν το μυϊκό σύστημα

 

Έρευνα που έγινε ειδικά σε καρκινοπαθείς (επειδή λόγω της ασθένειάς τους χάνουν μυϊκή μάζα) έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος με λιπαρά ψαριού για 2 μήνες αύξησε τη μυϊκή τους μάζα ή στη χειρότερη περίπτωση την άφησε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα......
Οι ερευνητές από το Καναδέζικο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, που διεξήγαγαν την έρευνα, είπαν σχετικά σε συνέντευξή τους ότι η φλεγμονή στους πάσχοντες από καρκίνο έχει συχνά ως συνέπεια την απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί η απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά και λίπους, στους καρκινοπαθείς έχει ως συνέπεια το σώμα τους να μην ανταποκρίνεται αρκετά καλά στη θεραπεία που λαμβάνουν για το νόσημά τους. Τα λίπη του ψαριού φαίνεται πως μπορούν να χρησιμεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως γιατί μειώνουν τις φλεγμονές και έτσι έμμεσα προστατεύουν το μυϊκό σύστημα των ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση «Cancer» και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στους εθελοντές χορηγούνταν κάθε μέρα 2,2 γρ. λιπαρών οξέων ψαριού επί 10 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ελάμβαναν παράλληλα και χημειοθεραπεία. Η κατάσταση των μυών τους ελεγχόταν παράλληλα με ειδικό τομογράφο. Όσοι δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα, έχασαν κατά μέσο όρο στο διάστημα αυτό 2,3 κιλά, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που έπαιρναν το συμπλήρωμα δεν έχασαν καθόλου βάρος.
http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: