Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το Αθηνόραμα στην Αράχωβα

Αράχοβα update 16/3/2011

Ανανεωμένο αλλά και προβληματισμένο, με νέες αφίξεις αλλά και κλειστά μαγαζιά, μειωμένη σεζόν αλλά και –όχι όσο θα έπρεπε βέβαια– μειωμένες τιμές, βρήκε η Άρτεμις Τζίτζη τον πάλαι ποτέ top προορισμό της ορεινής Ελλάδας.
«Tavola»
Άλλο πράγμα να βλέπεις την αγαπημένη Αράχοβα μεσοβδόμαδα και άλλο την Παρασκευή και το Σάββατο. Έφτασα Τετάρτη απόγευμα και, ναι, ο πνιγμένος στα τζιπ κεντρικός δρόμος που ξέρουμε ήταν άδειος! Τα πέτρινα σπίτια έλαμπαν, τα καλντερίμια για την κάτω γειτονιά και τα σκαλάκια προς τον Αϊ-Γιώργη σε καλούσαν να τα περπατήσεις. Οι επιχειρηματίες, απ’ την άλλη, ήταν αγχωμένοι και πιεσμένοι: τεράστιες οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε εκπληκτικά­ ξενοδοχειακά συγκροτήματα­, αισθητά λιγότεροι οι επισκέπτες για το weekend, ενώ οι rich & famous στο Λιβάδι μένουν στα δικά τους πολυτελή σπίτια και σπάνια κατεβαίνουν στο χωριό. Είναι και το χιόνι, που εδώ και 2-3 χρόνια δεν πολυφαίνεται στον Παρνασσό, είναι και η κρίση, η οποία περιορίζει τις εξόδους........
«Με δύο ημέρες την εβδομάδα δουλειά, δεν βγαίνουμε», λένε οι περισσότεροι. Βεβαίως, τα πράγματα δεν έχουν σταματήσει να κινούνται. Οι τιμές στα περισσότερα ξενοδοχεία και στους ξενώνες έχουν πέσει (αν και όχι σε σημαντικό ποσοστό αναλογικά με τις υψηλές τιμές που κυριαρχούν), και αν έκλεισε το «Padre Padrone», ένα εστιατόριο με γκουρμέ βλέψεις, άνοιξε το καταπληκτικό «Citron», το οποίο προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με τοπικά προϊόντα, όπως τα θεσπέσια χειροποίη­τα ραβιόλι γεμιστά με άγρια χόρτα. Επίσης, στη μικρούτσικη τρατορία «Tavola» ο Λουκάς Σύρος φτιάχνει ριζότο με λουίζα και άγρια μέντα από τον Παρνασσό που είναι όλα τα λεφτά. Οι παραδοσιακές ταβέρνες –ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζω τον άρχοντα Καπλάνη στα Πλατάνια, που επιμένει σε τοπικά πιάτα όπως οι γαρδούμπες με χόρτα– προσφέρουν όλα τα φαγητά του μενού μόνο Παρασκευή και Σάββατο.
«Ανεμόλια»
Κυριαρχεί μια ολόκληρη σειρά από cafe-bars, μερικά εκ των οποίων λειτουργούν και ως εστιατόρια Παρασκευή και Σάββατο και μετατρέπονται μετά τα μεσάνυχτα σε κλαμπ. Το «Satyrikon» –κόκκινα χρώματα, αναπαυτικοί καναπέδες και κάποια καλά πιατάκια– παίζει με ελληνικά και ξένα χορευτικά beats. στο «Ε» –το ανακαινισμένο «Εμπορικό», που είναι πολύ μίνιμαλ και ντιζαϊνάτο, αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα το ζεστό, παλιό μαγαζί που αγαπήσαμε– η μπάρα είναι όλα τα λεφτά, όπως και ο ωραιότατος Λουκάς στα decks. το «Gospel» με τις ροκιές και τις μπίρες του και η ανακαινισμένη «Celena» με τα mainstream ακούσματά του. Στο «Ακουαρέλα» το –συμπαθητικό– φαγητό δίνει το πρόσχημα για να ξεφαντώσουν οι πλούσιοι και διάσημοι του Λιβαδιού, όταν αφήνουν τα σαλέ τους για να κατεβούν στο χωριό. Σκληρή­ πόρτα –λίγο παλιομοδίτικο ­βέβαια, αλλά οι τελετουρ­γίες αρέσουν– και κοκτέιλ που σε στέλνουν, από την εντυπω­σιακή Μυρσίνη.
Και όταν το ξημέρωμα τα after σκουπίζουν τα τραπέζια τους, ο Λουκάς Παπαλεξανδρής, στο after after «Ρακοπωλείο», ταΐζει τους τελευταίους με σούπες (φασολάδα, γίδα βραστή, τραχανάς, κοτόσουπα) σε τραπεζάκια-βιτρίνες με συλλογές από παλιά νομίσματα, κομπολόγια και ρολόγια.
«Εμπορικό Tσι Τσι»
 
Στο Λιβάδι, στο «Εμπορικό Τσι Τσι» ο Παναγιώτης Δεσφινιώτης φτιάχνει Παρασκευή και Σάββατο ατμόσφαιρα με after ski cocooning, με φοβερό κότσι και αρνάκι ρολό, αλλά και after ski parties με DJs… Εν ολίγοις, το φοβερό παιδί της Αράχοβας παραμένει φοβερό. Από τις ταβέρνες ξεχωρίζουν η «Καλύβα» –για την αυθεντικότητά της και το τέλειο αγριογούρουνο στιφάδο που μαγειρεύει η Ευμορφία Τσάρα– και το «Καραούλι», ανακαινισμένο με λαμπρότητα, λόγω του τέλειου ψήστη του (και καλός άνθρωπος επίσης) Γιώργου Λύτρα.
Στις ξενοδοχειακές εξελίξεις σημειώστε τα hi tech δωμάτια της καινούργιας πτέρυγας του «Ανεμόλια», στην έξοδο του χωριού προς Δελφούς. Από τους ξενώνες στην Αράχοβα ξεχωρίζουν ο «Μυλωνάς», κάπου ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό, με σπιτικό πρωινό, απόλυτη ησυχία και συνταρακτική θέα, η «Ειρεσιώνη» με υπέροχα μάρμαρα στους κοινόχρηστους χώρους και ο «Αλέξανδρος» κοντά στην Πλατεία Λάκα. Κλασικές επιλογές είναι το «Santa Marina Arachova» και το αδελφό resort έξω από το χωριό, με country chic πολυτέλεια και ωραία θέα, ο «Boutique Hotel Skamnos», χαμένος μέσα στα βουνά, με άλογα για βόλτες στον εθνικό δρυμό, και η «Αίγλη» με πέτρινες πολυτελείς μεζονέτες και φοβερή θέα.
 
www.athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: