Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Σαφώς υπάρχει πιθανότητα να χρεωκοπήσει η Ελλάδα»




Εκτιμήσεις του οίκου Standard & Poor's

Καθοριστικά για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής και η μορφή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, ο επικεφαλής του οίκου για την πιστοληπτική αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών Μόριτς Κρέμερ, είπε: «Έχουμε δύο μεγάλες ανησυχίες. Η πρώτη αφορά το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή στο πλαίσιο του ΕΜΣ και η δεύτερη αφορά στους όρους που μπορεί να επιβάλει ο Μηχανισμός όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις του Κρέμερ σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανή η περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου κάποιων χωρών της Ευρωζώνης και είναι δυνατή μία χρεοκοπία της Ελλάδας....
«Η διαβάθμιση που έχουμε δώσει στην Ελλάδα είναι μη επενδυτική εδώ και περίπου ένα χρόνο, επομένως υπάρχει σαφώς η πιθανότητα χρεοκοπίας»,  είπε, προσθέτοντας ότι αν συμβεί οι επενδυτές θα λάβουν το 30% έως 50% της αξίας των ομολόγων.

Αναφερόμενος στη σημασία των συνόδων κορυφής της ΕΕ για την πιστοληπτική αξιολόγηση, ο κ. Κρέμερ είπε: «Η ανησυχία μας έχει σχέση με δύο χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα έχει ο ΕΜΣ - ότι θα θέτει τους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά το καθεστώς πιστωτών και ότι θα εισάγει όρους για τη χορήγηση δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης με δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, που θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούν ιδιώτες». Ως συνέπεια, πρόσθεσε, «ο Standard & Poor's θα εξετάσει την υποβάθμιση των χωρών που είναι πιθανοί "πελάτες" του ΕΜΣ μετά το 2013", προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναι "κατά πρώτο λόγο η Πορτογαλία και η Ελλάδα».

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, στο συνέδριο του Euromoney στο Λονδίνο διατυπώθηκε η προσδοκία από σχεδόν το σύνολο των 400 συνέδρων ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της κατά την επόμενη διετία. Ο υπεύθυνος για επενδύσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου (hedge fund) LNG Capital προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: