Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αναστολή για έναν χρόνο ακόμη η έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Παρνασσού


Με την υπ’αριθμ. 6588 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 24/22.2.2011, απόφαση της η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ανέστειλε για ένα χρόνο την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ, που εμπίπτει στη χωρική αρμοδιότητα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, όπως αυτή ορίστηκε με το άρθρο 13 του νόμου 3044/2002.
Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΥΠΕΚΑ, αναστέλλεται με τη δημοσίευση του εκ υπό εκπόνηση Προεδρικού Διατάγματος. που θα αφορά τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ.

Εκκρεμότητες στην ορθή οικιστική – στην περιβαλλοντική και αναπτυξιακή ρύθμιση της περιοχής υπάρχουν πλέον της δεκαετίας καθώς ούτε το Υπουργείο, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε τοπικοί άρχοντες δεν έκαναν τα βήματα που θα έδιναν λύση στις οριοθετήσεις οικισμών, στους κανόνες προστασίας του Δρυμού και στην ορθή διαχείριση της περιοχής....
Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής:
1. να μην υπάρχει η απαιτούμενη βοήθεια στους οικισμούς και τους κατοίκους
2. να γιγαντώνεται η γραφειοκρατία και να υπάρχουν θέματα διαφθοράς (ήδη σε υποθέσεις έχει επέμβει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής
3. δυστυχώς κάποιοι να εκμεταλλεύονται δύναμη ή πλούτο και να χτίζουν σε δασικές περιοχές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και την πολιτική του ηγεσία, τους τελευταίους μήνες είχαμε συναντήσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν το νομό. Ανάμεσα τους ως κυρίαρχα και τα θέματα που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Όλοι, πολίτες, επιστημονικά στελέχη και τοπικοί άρχοντες, πιστεύουμε και θέλουμε την προστασία του φυσικού πλούτου και καταδικάζουμε την άναρχη και παράνομη δόμηση, ειδικά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όλοι καταδικάζουμε όσους καταχρώνται τη δημόσια εξουσία και περιουσία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Από την άλλη θεωρούμε ότι το ΥΠΕΚΑ όπως και κάθε άλλο Υπουργείο και Δημόσια Αρχή, οφείλουν σήμερα και ειδικά μετά το μεγάλο βήμα του Καλλικράτη, να συνεργάζονται και να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη απόφαση, περιμέναμε ότι το ΥΠΕΚΑ θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, αποφάσεις που αφορούν την περιοχή και το θέμα του Δρυμού, όχι μόνο τη συγκεκριμένη, κατόπιν συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τον φορέα του Εθνικού Δρυμού. Ήδη είναι σε εξέλιξη συζήτηση και κατάθεση προτάσεων που αφορούν και το θέμα της περιμετρικής ζώνης του Δρυμού. Δεν υπερασπιζόμαστε την άναρχη, παράνομη και εκτός σχεδίου δόμηση, οφείλουν όμως οι αρχές πριν λάβουν τις όποιες αποφάσεις, να θεραπεύσουν θέματα που αφορούν όρια οικισμών που είναι σε εκκρεμότητα και να δουν το θέμα της περιμετρικής ζώνης του πυρήνα καθώς και των χρήσεων γης σε αυτήν.
Από πλευράς μας, ζητήσαμε από το ΥΠΕΚΑ και θα επιμείνουμε, από τη μια να συνεχίσει την ουσιαστική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος με μέτρα για την προστασία του Κορινθιακού, την προστασία των ορεινών όγκων, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπως και τα μέτρα και τους κανόνες που θα πρέπει να τεθούν με τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών natura, εκκρεμότητα και αυτή δεκαετίας. Αλλά θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε απέναντι σε κάθε αρχή, να λαμβάνεται υπόψη η θέση των τοπικών κοινωνιών. Οφείλουμε πάνω απ’ όλα, συνείδηση συμμετοχής, συνείδηση σεβασμού και προστασίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατευτούν, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι η ως τώρα πορεία άναρχης, παράνομης και κοινωνικά άδικης δόμησης, δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μόνο μέτρα. Χρειάζονται ουσιαστικές τομές και αλλαγές στη διοίκηση και το κράτος, χρειάζονται κανόνες που θα έρθουν και μέσα από τα σχέδια διαχείρισης και χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή και στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα θέσουμε εκ νέου, με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης τα θέματα αυτά στο ΥΠΕΚΑ.
www.lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: